Prima pagină » Știri externe » Prima reacție a NATO după ce Rusia a anunțat că va instala rachete în centrul Europei

Prima reacție a NATO după ce Rusia a anunțat că va instala rachete în centrul Europei

Prima reacție a NATO după ce Rusia a anunțat că va instala rachete în centrul Europei
Alianța Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind decizia Rusiei de a instala sisteme de rachete în regiunea Kaliningrad, denunțând o "atitudine agresivă" și lansând un apel la dialog pentru reducerea tensiunilor.

Instalarea unor sisteme de rachete în apropierea frontierelor NATO „nu va contribui la reducerea tensiunilor sau la restabilirea predictibilității în relațiile bilaterale”, a transmis Alianța Nord-Atlantică într-un comunicat remis agenției The Associated Press.

Este necesară mai multă transparență în privința activităților militare, „pentru evitarea incidentelor și a riscurilor apariției unor neînțelegeri”, precizează NATO.

Moscova a semnalat că va amplasa sisteme antirachetă S-400 și rachete balistice de tip Iskander în regiunea Kaliningrad, situată la frontiera cu țări NATO precum Polonia și Lituania. Există informații că Rusia ar instala și baterii de rachete Bastian în Kaliningrad.

Alianța Nord-Atlantică a aprobat, la summitul din iulie, un plan de consolidare a prezenței militare în Europa de Est, prin desfășurarea a mii de militari în România, Polonia și în țările baltice, o decizie criticată dur de Rusia, care a amenințat cu măsuri simetrice.

Țări membre NATO au fost supuse presiunilor Statelor Unite pentru a accepta sisteme antibalistice, a acuzat luni președintele Rusiei, Vladimir Putin, avertizând cu măsuri similare și apreciind că Alianța Nord-Atlantică creează amenințări externe pentru a impune reguli țărilor membre. „Nu înțeleg logica partenerilor noștri. Uneori pare că încearcă să instituie disciplina în Alianța Nord-Atlantică, pentru a obliga țările membre să se conformeze. De aceea, au nevoie de un inamic extern. În pofida tuturor îngrijorărilor stârnite de Iran, se pare că această țară nu se ridică la nivelul rolului de inamic extern. Atunci când o țară aderă la NATO, îi este imposibil să opună rezistență unui lider NATO precum Statele Unite, care ar putea impune găzduirea unor sisteme de genul celui antirachetă, a unor noi baze militare sau a unor sisteme de atac. Iar Rusia ce ar trebui să facă!? Suntem forțați să luăm contramăsuri, adică să îndreptăm sistemele noastre de rachete spre instalațiile pe care le considerăm amenințări. Situația devine tensionată”, a afirmat liderul rus.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a avertizat că Rusia va trebui să neutralizeze toate amenințările la adresa securității, inclusiv cele generate de sistemul antirachetă al NATO.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.

Citește și