Prima țară din lume care va colecta ADN de la toți cetățenii
Mostrele de ADN a cel puțin 3,3 milioane de oameni, prelevate din salivă sau din câteva picături de sânge, vor fi stocate într-un laborator din cadrul Departamentului General pentru Evidență Criminalistică din Dajeej, suburbie situată la aproximativ 15 km de capitala Kuwait City. Oficialii kuweitieni consideră că masura este în folosul cetățenilor deorece având probe de ADN de la toți locuitorii țării vor fi rezolvate mai ușor cazurile de crimă și terorism.
Conform noii legislații cei care vizitează Kuweitul vor trebui, de asemenea, să accepte să li se recolteze probe de ADN, pe care să le preda guvernului. La sosirea cu avionul în Kuweit, turiștii se vor opri obligatoriu la un centru organizat pe aeroportul internațional unde li se va preleva mostră de ADN.
Bruce Schneier, proeminent specialist în protecția datelor și securitate cibernetică din Statele Unite, a declarat că probabil ADN-ul se va recolta în mod standard, prin exudat bucal. Pentru kuweitieni, guvernul va stabili centre mobile unde se vor recolta probele. Potrivit legii, cei care vor încerca să falisifice probele ADN riscă o condomnare de până la șapte ani de închisoare, relevă raportul citat.
Oficialii kuweitieni au precizat că, în afară de cazurile de crimă și terorism, baza de date ADN va fi foarte utilă și în cazul unor dezastre naturale pentru la identificarea cadavrelor.
„Testul ADN nu este făcut pentru a depista eventuale boli sau pentru a obține informații medicale, pentru că astfel de informații țin de intimitatea individului și legea interzice accesul la aceste informații”, susțin oficialii kuweitieni.
În ciuda asigurării că orice persoană care va face publice date legate de ADN-ul altor persoane va face închisoare oficialii kuweitieni a dat un răspuns vag la preocupările legate de confidențialitate . „Confidențialitatea este , fără îndoială, principala preocupare a Ministerului de Interne, în general, și a Departamentul Probelor Penale , în special ” a precizat un reprezentant al ministerului citat de revista americană. El a mai adăugat că prevederile legale sunt foarte stricte cu cei care se vor ocupa de eșantioanele de ADN pentru ca guvernul să reușescă astfel să câștige încrederea cetățenilor , rezidenților sau vizitatorilor.
Guvernul kuweitian a adoptat legea privind testul ADN în iulie 2015 și urmează să intre în vigoare la sfârșitul acestui an, informează ziarul Kuwait Times. Autoritățile din Kuweit au invocat Statele Unite și Marea Britanie ca modele pentru construirea acestei baza de date, deși niciuna dintre aceste țări nu are o lege care să oblige cetățenii să doneze mostre de ADN.