Malta a vaccinat 70% din populația adultă cu cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19, devenind prima țară a Uniunii Europene care a obținut așa-numita imunitate de masă.
Anunțul afost făcut de ministrul Sănătății Chris Fearne, în cursul zilei de luni, 24 mai. Pe insula mediteraneană au fost raportate în medie trei noi cazuri de COVID-19 în fiecare zi în ultima săptămână, rata de pozitivare fiind la un nivel scăzut, respetiv 0,2%. Două noi cazuri au fost raportate luni, relatează Reuters.
„Vaccinurile sunt administrate la o rată de unul la cinci secunde. Patruzeci și două la sută din populația adultă a primit două doze”, a declarat Chirs Fearne într-o conferință de presă.
Vaccinarea este disponibilă în prezent tuturor locuitorilor Maltei cu vârsta de peste 16 ani, iar ministrul maltez al Sănătății a transmis că și copiii cu vârsta de 12 ani și peste vor fi imunizați odată ce autoritățile medicale europene vor aproba acest lucru.
De asemenea, acesta a anunțat că obligativitatea purtării măștilor de protecție în aer liber va fi eliminată pe 1 iulie pentru persoanele vaccinate, atât timp cât numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 rămâne unul scăzut. Autoritățile sanitare anunțaseră anterior că purtarea măștii nu va mai fi necesară pe plaje de la 1 iunie. Luni, restricțiile privind sălile de sport și piscinele au fost ridicate, în timp ce intervalul de funcționare a restaurantelor a fost prelungit până la miezul nopții. Înainte de adoptarea acestei măsuri puteau funcționa doar până la ora 17:00.
În Malta au fost identificate de la începutul pandemiei COVID-19 aproximativ 30.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 iar peste 400 de persoane bolnave au decedat. De asemenea, au fost administrate peste 470.000 de doze de vaccin iar în jur de 180.000 de persoane au fost imunizate complet, din totalul de aproximativ 500.000 de persoane care fac parte din populație acestei țări.
Totodată, în Malta se testează interoperabilitatea certificatului sanitar european digital – sau Pașaportul Covid – cel care va facilita călătoriile în interiorul Uniunii Europene (UE). Momentan se află în faza tehnică.
Malta a introdus România pe lista statelor/zonelor cu cod portocaliu, astfel încât românii care vor să călătorează în acest stat, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați anti-COVID-19, trebuie să prezinte la îmbarcare un test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, redactat în limba engleză, efectuat cu maxim 72 de ore anterior sosirii în Republica Malta, în caz contrar aceștia având obligația de a efectua un test la sosirea pe aeroport sau în portul maritim și, după caz, inclusiv dacă refuză să se testeze, de a se supune măsurii de carantină.