Ediția italiană a revistei pentru femei, Marie Claire, a catalogat demersul legislativului italian drept un „standard pentru progres și sustenabilitate socială”.
Proiectul a primit, însă, și critici, chiar și din partea femeilor care activează pe piața muncii. Acestea de tem că legea ar putea le afecteze în privința ratei de ocupare a forței de muncă.
„Angajatorii ar putea să devină și mai orientați înspre a angaja bărbați în detrimentul femeilor”, a declarat Lorenza Pleuteri în revista „Donna Moderna”.
Femeile din Italia au foarte puține legi care să vină în sprijinul statulului lor în societate. Concediul maternal acoperă plata a cinci luni deopotrivă pentru angajatoare și angajate. În această perioadă, femeile primesc lunar o sumă care reprezintă 80% din valoarea salariului lor. După finalizarea celor cinci luni, ambii părinți au dreptul de a-și lua încă șase luni de concediu pentru creșterea copilului, fiind remunerați lunar cu 30% din valoarea salariului lor.
În practică, italiencele depun un efort mult mai mare decât femeile din celelalte țări dezvoltate în sectorul muncii. Italia are una dintre cele mai scăzute rate de participare pe piața muncii, din Europa, în ceea ce privește femeile. Doar 61% dintre femei lucrează, sub media europeană care este de 72%.