Emiratele Arabe Unite i-au luat apărarea președintelui Franței, Emmanuel Macron, în privința controversei referitoare la caricaturile cu profetul Mahomed, în care liderul de la Paris este implicat.
În cadrul unui interviu publicat luni de cotidianul german Die Welt, ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, Anwar Gargash, a respins ideea potrivit căreia Macron ar fi exprimat un mesaj de excludere din societate a musulmanilor, informează Agerpres.
„Trebuie să ascultaţi ceea ce a spus cu adevărat Macron în discursul său, el nu vrea o ghetoizare a musulmanilor în Occident şi are perfectă dreptate”, a declarat oficialul.
El a adăugat că musulmanii trebuie să se integreze mai bine în Franța, iar autoritățile din această țară au tot dreptul să caute modalități pentru ca acest lucru să se întâmple, în timp ce luptă împotriva terorismului.
Relațiile liderului de la Paris cu lumea musulmană sunt din ce în ce mai proaste. Macron a decis rechemarea în țară a ambsadorului francez la Ankara, un eveniment în premieră în istoria relațiilor dintre Turcia și Franța.
Decizia liderului de la Paris vine în contextul în care omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Macron „are nevoie de tratament psihiatric”.
Totodată, Palatul Élysée a denunțat afirmațiile președintelui turc, pe care le-a descris ca fiind „inacceptabile”. Totodată, Administrația Prezidențială de la Paris a reclamat „absenţa mesajelor de condoleanţe şi sprijin din partea preşedintelui turc după asasinarea lui Samuel Paty”, la o săptămână după decapitarea profesorului francez de istorie de către un militant islamist într-o suburbie a Parisului.
Între timp, apelurile pentru boicotarea produselor din Franța sunt tot mai populare în unele țări musulmane, ca reacție la declarațiile președintelui francez, Emmanuel Macron, care a refuzat să se delimiteze de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în publicații precum Charlie Hebdo.
În cadrul unei ceremonii dedicate lui Paty, Macron a declarat că Franța „nu va renunța la caricaturi”, iar vineri, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală din Franța, fapt care a stârnit furie în lumea musulmană.