Primarul Bloomberg, după atacul ARMAT de la New York: „Sunt îngrozitor de multe arme pe străzi”
Un bărbat concediat relativ recent și-a ucis un fost șef vineri în stradă, în apropiere de Empire State Building, la New York, după care a fost ucis de poliție, în urma unui schimb de focuri care s-a soldat cu nouă răniți în acest cartier intens frecventat de turiști, relatează AFP.
Primarul din New York Michael Bloomberg, care a anunțat acest bilanț într-o conferință de presă alături de șeful poliției Ray Kelly, a calificat incidentul drept o „teribilă tragedie” și a precizat că bărbatul, în vârstă de 58 de ani, identificat ca Jeffrey Johnson, a fost „concediat în urmă cu aproximativ un an”.
Imediat după ora locală 9.00 (16.00, ora României), acest „angajat nemulțumit (…) a tras în trei rânduri asupra unui fost coleg și l-a ucis”, a precizat Ray Kelly, adăugând că victima, în vârstă de 41 de ani, fostul șef al lui Jeffrey Johnson, a fost împușcată în cap.
„Nu are nimic a face cu terorismul”, a insistat Bloomberg, într-un oraș marcat pentru totodeauna de atacurile teroriste de la 11 septembrie.
Atacatorul, înarmat cu un pistol de calibrul .45, a fost urmărit ulterior de către doi polițiști, alertați de un pieton.
Potrivit comisarului Kelly, când a văzut că aceștia se apropie, bărbatul a scos arma semiautomată „și a tras asupra polițiștilor, care au ripostat și l-au ucis”.
Bloomberg a mai declarat că unele dintre persoanele rănite „poate au fost (atinse) în mod accidental de către polițiști”.
El a denunțat, așa cum o face în mod frecvent, „îngrozitorul număr de arme” aflat în circulație în Statele Unite.
Primarul din New York este un susținător al controlului armelor de foc, iar legile din oraș sunt deosebit de stricte.
El a fost printre primii politicieni care au reacționat față de atacul de la Aurora (Colorado), soldat cu 12 morți, la sfârșitul lui iulie, când un bărbat a deschis focul într-un cinematograf.
„New York-ul este, așa cum știți, cel mai sigur mare oraș din țară (…), dar nu suntem feriți de problema națională a violenței armate”, și-a exprimat el regretul.
Empire State Building este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din New York. La intrarea în acest zgârie-nori, turiștii formează cozi lungi de așteptare pentru a admira orașul de pe clădire.
Atacul armat, comis pe stradă la o oră la care zeci de mii de newyorkezi merg la serviciu, a provocat o imensă emoție și blocaje rutiere vaste.
„Mi-a fost frică, tremuram. Dar am avut noroc”, a povestit la fața locului Rebecca Fox, o martoră, pentru AFP.
„Am văzut o femeie plină de sânge. Altă femeie a fost evacuată cu ambulanța”, a adăugat ea.
„Bărbatul care a tras era întins pe jos”, a continuat martora, adăugând că pe trotuar erau, de asemenea, pete de sânge.
Sectorul, pe 5th Avenue, în dreptul străzilor 33 și 34, a rămas închis circulației rutiere câteva ore, iar unii turiști erau uluiți.
„Nu îmi vine să cred că s-a putut întâmpla așa ceva aici, în fața Empire State Building”, în centrul Manhattanului, a declarat pentru AFP un turist venezuelean, Thernan Losada, în vârstă de 30 de ani, venit la New York împreună cu familia.
Un grup care luptă împotriva violenței produse de arme de foc, „Violence Policy Center” (VPC), a subliniat că incidentul de la New York este „al patrulea atac armat în mai puțin de o lună” în Statele Unite, după cele de la Aurora și Oak Creek (Wisconsin, nord), la începutul lui august. Un bărbat înarmat a ucis zece persoane într-un templu sikh. Alt atac armat s-a soldat cu trei morți în orașul texan College Station, la jumătatea lui august.
„A sosit momentul ca industria armamentului să fie reglementată”, a subliniat VPC.
„Americanii au dreptul să se simtă în securitate în spațiul public, în cinematografe, în locurile lor de cult sau atunci când merg pe stradă”, a insistat grupul.
În 1997, Empire State Building a fost deja teatrul unei drame, în care șase persoane au fost rănite, iar alta a fost ucisă de către un bărbat pe platforma de observație a acestui zgârie-nori. Ulterior, atacatorul a întors arma împotriva sa.