Primarul Chișinăului, întrevedere cu un oficial român: „Ceban se vrea primar proeuropean, dar pe mâna FSB-ului”

Publicat: 18 08. 2023, 14:20
Actualizat: 18 08. 2023, 14:38

„Ceban se vrea primar proeuropean, dar pe mâna FSB-ului”, este titlul unui articol-analiză publicat de site-ul Veridica.ro. În sinteza făcută, jurnalistul punctează că Republica Moldova este în continuare ținta acțiunilor de destabilizare ale serviciilor speciale ruse, care controlează rețele importante de influență și dezinformare, dar și actori politici de la Chișinău, denumiți generic „Coloana a cincea.”

O parte din aceștia, aflați în conexiune cu Moscova, au șanse reale la funcții importante în Republica Moldova, în perspectiva alegerilor din următori doi ani – locale (octombrie 2023), prezidențiale (noiembrie 2024) și parlamentare (iulie 2025).

Sursa citată precizează că este cazul actualului primar al Chișinăului, Ion Ceban, care are mari șanse la un al doilea mandat de edil al capitalei.

„Cunoscut ca un bastion al votanților de dreapta cu viziuni proeuropene, Chișinăul este un obiectiv strategic, iar alegerile din toamnă vor decide pe mâna cui va fi acest oraș până în 2027”, scrie Mădălin Necșuțu, jurnalist la veridica.ro.

Primarul Chișinăului, întâlnire cu secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Între timp, Ion Ceban a anunțat pe pagina sa de facebook că vineri dimineață a avut o întrevedere cu secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe-Florin Cârciu.

„I-am mulțumit din numele chișinăuienilor pentru sprijinul României în multiplele proiecte pe care le realizăm în parteneriat. Am discutat și despre noi proiecte pe care le putem realiza, în continuare, împreună”, a scris edilul Chișinăului.

„Ion Ceban duce o campanie de «rebranding» politic, trecând de la stânga prorusă la cea proeuropeană”

Reamintim că, în 2019, pentru prima dată de la proclamarea independenței Republicii Moldova față de URSS, în 1991, un primar de stânga, prorus, câștiga Primăria Chișinăului.

„Campania slabă a concurentului de dreapta, Andrei Năstase, coroborată cu o înțelegere mutuală între dreapta și stânga de a nu folosi mesaje geopolitice în campanie, a dus la deznodământul final. Însă, de mai bine de un an, Ion Ceban duce o campanie de „rebranding” politic, trecând de la stânga prorusă la cea proeuropeană. O schimbare la 180 de grade, care este privită cu scepticism la Chișinău, dar despre care Ceban insistă că ar fi veritabilă”, precizează jurnalistul de la Veridica.

Partidul lui Ion Ceban, alternativă proeuropeană în Republica Moldova?

Autorul amintește că săptămâna trecută, „directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, Alexandru Musteața, a anunțat trimiterea la instanță a unui dosar penal pentru trădare de patrie și spionaj care implica doi agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Mai exact, „Iurii Gudilin și Vadim Iurcenco erau învinuiți că ar fi organizat rețele de influență și recrutau cetățeni moldoveni. Veridica subliniază că Iurii Gudilin, ofițer FSB, și-a continuat activitatea până nu demult în Republica Moldova și a continuat să îi ofere asistență primarului Chișinăului, Ion Ceban.”

„Este greu de crezut că un partid format cu ajutorul unui ofițer FSB, precum Iurii Gudilin, și condus de Ion Ceban, ar putea forma o alternativă proeuropeană în Republica Moldova. Cu siguranță, însă, vor primi mulți transfugi din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, sau cel puțin o parte a celor care nu vor migra la Mișcarea pentru Popor, condusă, de facto, de oligarhul condamnat, Ilan Șor”, constată Mădălin Necșuțu.

„Cu un avantaj de 11.294 de voturi, Ceban devenea primul primar de stânga prorus al Chișinăului”

„În 2019, candidatul prorus susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Ion Ceban, a mimat distanțarea de factorul geopolitic rusesc. Această strategie, combinată cu o prestație lamentabilă a contracandidatului său de la blocul proeuropean ACUM, Andrei Năstase, i-au adus victoria, la mustață. Cu un avantaj de 11.294 de voturi, Ceban devenea primul primar de stânga prorus al Chișinăului.

Ceban a intrat în politică la începutul anilor 2000, în Partidul Comuniștilor, apoi a plecat cu „arme și bagaje” la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, înființat de Igor Dodon, după „dezertarea” din rândul comuniștilor și ruperea PCRM-ului.

Mulți tineri politicieni comuniști l-au urmat atunci pe Dodon de la PCRM către PSRM. În decembrie 2022, Ceban și-a format propriul partid, pe fondul căderii PSRM-ului lui Dodon, și a început o campanie „de rupere” a unor deputați socialiști, care au aderat la partidul său”, concluzionează jurnalistul.

Ion Ceban a lansat pe 23 august 2022 Partidul „Mișcarea Alternativa Națională”, în opoziție cu actuala guvernare

„Suntem pentru dezvoltarea țării, pentru renaștere și modernizare, pentru independența și neutralitatea R. Moldova. Suntem pentru integrarea europeană începută mulți ani în urmă. Oamenii așteaptă o alternativă, oamenii au pierdut încrederea, sunt dezamăgiți în actuala conducere sterilă, care a demonstrat un fiasco total, atât prin oamenii săi, cât și prin acțiunile sale, sau mai bine spun, inacțiunile”, declara la acea vreme primarul.

Ion Ceban a câștigat turul II al scrutinului pentru funcția de primar al capitalei, la alegerile locale generale din octombrie 2019, fiind desemnat de socialiști.

În ianuarie 2022, fostul lider al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, actualmente președinte de onoare, a respins categoric ideea implicării sale în mișcarea de opoziție lansată de primarul capitalei, potrivit informațiilor moldova.europalibera.org. 

Totodată, Dodon spunea atunci că Mișcarea Alternativa Națională este proiectul personal al lui Ion Ceban și nu a fost coordonat cu socialiștii.

Sursa foto: alegeri.md