Primarul Kievului, celebrul boxer Vitali Kliciko, candidează primul pe lista partidului lui Poroșenko în alegerile din octombrie
„Țara are mai mult ca niciodată nevie de unitate națională și consolidare. Iată de ce am acceptat să devin capul de listă al Blocului Poroșenko”, a declarat Kliciko în cursul unui congres al partidului prezidențial, potrivit serviciului său de presă.
Klociko, ales primar al Kievului și conducătorul mișcării proeuropene Udar (Lovitură), a fost unul dintre liderii mișcării de contestare care a condus, în urma unor confruntări sângeroase între manifestanți și forțele de ordine în Piața Maidan, la îndepărtarea de la putere, în februarie, a președintelui prorus Viktor Ianukovici.
Mai întâi candidat în alegerile prezidențiale, fostul campion la box al lumii la categoria WBC s-a retras din cursă și l-a susținut, după aceea, pe miliardarul Poroșenko. Acesta din urmă a obținut victoria în scrutinul prezidențial din mai, cu aproape 55% din voturi.
Partidul Regiunilor al lui Ianukovici, care domina Parlamentul până la îndepărtarea sa de la putere, a anunțat, în schimb, că va boicota alegerile legislative din cauza conflictului armat dintre forțele guvernamentale și rebelii proruși din estul țării, care s-a soldat cu peste 2.700 de morți în cinci luni.
„Partidul Regiunilor nu are dreptul moral să participe la aceste alegeri, când aproape șapte milioane de persoane nu pot să voteze”, a declarat, referindu-se la alegătorii din regiunea Donbas, Boris Kolesnikov, secretarul acestei formațiuni, citat de site-ul Ukrainskaia Pravda. Sud-estul Ucrainei este bastionul electoral al Partidului Regiunilor.
Numeroși membri din cadrul Partidului Regiunilor candidează, totuși, în mod individual sau în cadrul altor mișcări politice, potrivit Ukrainska Pravda.
Fosta opozantă Iulia Timoșenko, un fost premier, a cedat în mod simbolic locul în fruntea listei partidului său Batkivșcina femeii-pilot din armata ucraineană Nadia Savșcenko, care a devenit o eroină națională după ce a fost capturată de către rebeli proruși și încarcerată în Rusia.
Savșcenko, considerată o deținută politică în Ucraina, este acuzată în Rusia că este implicată în moartea a doi jurnaliști ruși, uciși în iunie în estul Ucrainei, acuzații pe care le neagă.
Amnesty International (AI) a îndemnat Moscova să o elibereze pe femeia-pilot, apreciind că detenția ei este motivată de „acuzații fabricate”.
De asemenea, mai multe partide proeuropene au invitat să își înscrie numele pe listele lor atât comandanți militari sau paramilitari care au participat la lupte împotriva rebelilor, cât și jurnaliști și activiști pentru drepturi civice care au jucat un rol important în timpul protestelor din Piața Maidan.
Parlamentul ucrainean numără 450 de deputați, care primesc un mandat de cinci ani și puterea să numească sau să destituie miniștri.