Prima pagină » Știri externe » Primele 100 de zile cu Trump. Cum ar vota americanii dacă alegerile prezidențiale ar avea loc mâine

Primele 100 de zile cu Trump. Cum ar vota americanii dacă alegerile prezidențiale ar avea loc mâine

Primele 100 de zile cu Trump. Cum ar vota americanii dacă alegerile prezidențiale ar avea loc mâine
Poate Trump să facă America din nou grozavă, cu adevărat? Este întrebarea pe care mulți dintre cei care l-au votat pe magnat și l-au ajutat, astfel, să ajungă la Casa Albă și-o pun în această perioadă, la puțin peste 100 de zile de la preluarea mandatului de către excentricul miliardar. În multe zone ale SUA, alegătorii fideli rămân alături de Donald Trump, dar rezistența începe să prindă rădăcini și asta pentru că probleme importante precum cele referitoare la reforma în sănătate au ajutat la alegerea lui Donald Trump, însă, în cazul în care promisiunile din campanie nu vor fi respectate, remediul ar putea fi mult mai dureros. Pentru unii dintre alegătorii din statul Pennsylvania care l-au votat pe Trump, noul președinte a făcut deja mai multe decât Obama. Unii, însă, s-au săturat deja. Care cred americanii că ar fi rezultatul, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc din nou mâine?
Reforma fiscală trebuie să se întâmple acum, Neil Gorsuch la Curtea Supremă e o mișcare „de aur”, continuarea rezistenței în fața mass media ostile, menținerea poziției SUA în fața dictatorilor malefici, continuarea încercărilor de reformă în sănătate, respectarea promisiunii de reducere a taxelor. Acestea sunt câteva dintre mesajele pe care alegătorii care au votat cu Donald Trump i le transmit președintelui, la aproximativ 100 de zile de la instalarea la Biroul Oval.
 
Alegătorii din Northampton, Pennsylvania, l-au susținut înainte pe Barack Obama, dar în 2016 au mizat pe Trump care, acum trei luni, părea o alegere potrivită, spun ei. Chiar și cei mai înfocați susținători ai lui Trump avertizează, însă, că ceasul a început să ticăie din ce în ce mai rapid și că președintele ar trebui să se grăbească să semneze proiecte legislative în mai multe zone extrem de importante, indiferent cât de absent este Congresul pe temele respective. 
 
„Dumnezeule, republicanii au mizat pe reforma fiscală în campania electorală de când mă știu și nu pare deloc că am fi aproape să și primim așa ceva. Avem o Cameră a Reprezentanților republicană, un Senat republican și un președinte tot republican și tot nu avem taxe mai mici? Mi-e foarte greu să internalizez și să accept așa ceva, chiar îmi este”, a declarat și Lee Snover, un activist republican, mare susținător al lui Donald Trump. 
 
„A promis niște lucruri pe care nu le poate respecta”
 
Interviurile cu votanții lui Donald Trump au revelat, într-adevăr, și ceva nemulțumiri față de actualul președinte american, mai ales printre oameni care spun că l-au susținut ghidați de impulsul de moment sau care s-ar fi așteptat ca acesta să aibă acțiuni mai ferme, mai rapid.
 
Marie Claire Placide este o alegătoare care l-a votat de două ori pe Barack Obama și al cărei magazin de rochii din Bangor, din nordul țării, este în pragul falimentului. Aceasta spune că l-a votat pe Trump „pentru că știu că este un om de afaceri și, pe vremuri, era chiar un democrat. Așa că l-am ales pe el. M-am ales chiar și cu furia câtorva prieteni democrați, dar eu am spus mereu că e o țară liberă și că votez cu cine vreau”. 
 
Reporterii de la The Guardian au întrebat-o pe Placide, care a fost naturalizată ca cetățean american în 1990, dacă ea a crezut, cu adevărat, în promisiunea lui Trump de a face America din nou grozavă. „Nu, nu am crezut. Nu mă mai uit nici la știri, nu mai sunt interesată. După alegeri nu m-am mai uitat la știri”, a răspuns aceasta. 
 
„Am fost un alegător indecis până în ultima clipă și am pus, până la urmă, ștampila pe numele lui Trump. Prima mea impresie a fost că oricum Hillary va fi președinte și că este de neînvins, așa că nu va fi nicio problemă. Spuneam asta și de față cu clienții mei, iar apoi am fost extrem de surprins să aflu cât de mulți au fost cei care au votat cu Donald Trump. A fost aproape ca o formă de protest”, a spus și Duane Miller, patronul de 79 de ani al Miller’s Paint and Wallpaper, un democrat convins și primar al orașului Bangor în perioada 1974 – 1990: „Este dezamăgirea omului de rând față de guvern, pentru că guvernanții nu au făcut nimic ca să-i ajute pe cetățenii din clasa de mijloc”, a mai spus aceasta. 
 
Miller a mărturisit și că a observat scăderea entuziasmului concetățenilor în ceea ce-l privește pe președintele SUA, adăugând că dacă mâine ar avea loc alegeri în Bangor, ar exista șansa ca Trump să piardă. „Se observă o schimbare, dar nu sunt sigur cât de mare. Cu alte cuvinte, oamenii spun ‘Nu suntem de acord că Trump a făcut asta sau nu am aceeași părere pe subiectul acela’, dar această modificare de atitudine nu e atât de serioasă precum factorul principal: ‘Am votat cu Donald Trump, nu sunt sigură că așa ar fi trebuit'”, adaugă bărbatul. 
 
În plus, unii atrag atenția că au observat deja că Trump nu și-a respectat multe dintre promisiuni, cum ar fi începerea construcției zidului de la granița cu Mexicul sau implementarea reformei fiscale. Miller a vorbit, de pildă, despre reforma în sănătate: „A promis niște lucruri pe care nu le poate respecta, și referitoare la sistemul de sănătate, și la alte domenii. Cum vor evolua lucrurile pe termen lung, în ritmul ăsta? Dacă rămâne la atitudinea de a nu respecta ceea ce a propus, sau măcar pe câteva dintre ele, atunci data viitoare nu vom avea un președinte republican”. 
 
Atât Democrații, cât și Republicanii care l-au ales în Pennsylvania l-au evaluat pozitiv, cu -B sau -A, cu toate că mulți susținători au avertizat că ceasul ticăie mai rapid acum pentru ca noul președinte să-și respecte promisiunile din campania electorală, în special pe cele legate reforma fiscală. 
 
„Oamenii care l-au susținut pe Trump și care l-au votat sunt, încă, 100% pentru el, deci eu cred că, dacă alegerile ar avea loc astăzi, în Northampton există mari șanse ca Trump să câștige din nou în această zonă”, a declarat pentru The Guardian John Morganelli, procurorul general al comitatului, care a fost ales deja de șase ori.
 
În 2016, Northampton nu ar fi trebuit să-l aleagă pe Donald Trump. Echipa de campanie a lui Hillary Clinton a fost atât de convinsă de victorie încât a mutat toată logistica în afara statului către Carolina de Nord, chiar în apropierea scrutinului. 
 
Promisiunea lui Trump, însă, de a face America din nou grozavă („Make America great again”) a prins extrem de bine la alegătorii din Northampton, printre democrații care și-au amintit de zilele de glorie ale Bethlehem steel, cândva un simbol al puterii naționale, sau la cei care au simțit, spun ei, că lui Hillary Clinton nu i-ar păsa prea mult de viețile lor și nici de provocările pe care le întâmpină. Trump a câștigat în Northampton cu 4 procente și, după cum spun mulți dintre alegători, așa s-ar întâmpla și astăzi. 
 
„Au trecut doar 100 de zile. Vă rog să-i dăm timp, oricum a făcut deja mai multe decât Obama în toate mandatele lui”, a declarat Christy Facciponti, în vârstă de 54 de ani, fost inginer la Bethlehem Steel, care încă mai avea arborat în fața casei un steag de campanie al lui Donald Trump la locuința sa din Nazareth, Pennsylvania. 
 
Joe D”Ambrosio, un frizer din Bethlehem care și-a schimbat apartenența de partid în 2016 pentru a putea vota cu Trump la alegerile primare, a lăudat comportamentul președintelui în materie de politică externă, mai ales atitudinea față de liderul nord-coreean, Kim Jong-un. „Trump îi spune celui mai puternic tip din oraș că, dacă vrea să se pună cu el, atunci o să-și găsească probleme. Iar acum cred că îl ține puțin la respect pe băiețelul cel gras”, a spus D’Ambrosio. 
 
Bruce Haines, un republican, fost director executiv la fabrica de oțel, care conduce Historic Hotel Bethlehem, a elogiat instalarea lui Neil Gorsuch la Curtea Supremă americană și a spus că susținerea din partea comunității de afaceri pentru ca Trump să ajungă la Casa Albă a fost destul de puternică. „Grupurile sunt la fel de solide ca în noaptea alegerilor. Oamenii lui Trump îl susțin la fel de mult cum au făcut-o și în noaptea alegerilor, iar votanții anti-Trump sunt, probabil, puternic împotriva lui, nu e nimic ce acesta ar putea să facă pentru a-și atrage susținătorii lui Hillary. Nu vor accepta nimic”, a spus Haines. 
 
„În sfârșit cineva care are curaj”
 
D’Ambrosio susține că a făcut chiar el un „sondaj” printre locuitorii din Bethlehem și toată lumea i-a dat lui Trump o notă de peste 9, cu toate că unii dintre clienții de frizeria la care lucrează l-au taxat pe magnat pentru că folosește prea mult Twitter-ul, dar evaluările pentru prioritățile cabinetului său, pentru stilul de a conduce și pentru orientarea în acțiunile militare au fost „foarte pozitive”. 
 
„A explodat în sondaje. De ce? Pentru că a demonstrat putere și i-a ascultat pe oamenii pe care i-a pus la conducere. Pentru că nu, el nu e în niciun caz vreun general. Nu trebuie să știe totul despre tot, dar atât timp cât administrează lucrurile cum trebuie și alege oamenii potriviți, cu care apoi colaborează bine, noi suntem mulțumiți”, a explicat bărbatul. 
 
Această ipoteză a fost întărită și de activistul republican Snover, care a spus că oamenii au avut încredere în magnat, pentru că acesta a fost proiecția puterii: „Cred că oamenii au mult mai multă încredere în America. Încep să piardă teama și să câștige curaj, mai ales datorită pozițiilor pe care le-a luat în ceea ce privește conflictele armate. Tema generală a campaniei sale, aceea că suntem puternici, i-a făcut pe americani să se simtă încurajați – acum se simt încrezători și cred că el e cel care a adus în rândul oamenilor acest sentiment”. Bărbatul a adăugat că, în acest moment, Congresul este cel care poate fi făcut vinovat de orice reformă care nu se implementează rapid. 
 
„Mulți oameni, mulți membri din partid nu dau vina pe Trump pentru promisiunile care nu sunt ținute pentru că pun toate acestea pe seama Congresului, inclusiv a republicanilor, pentru că ei sunt cei care s-au aflat la conducere de mai mult timp și s-au confruntat mereu cu aceleași probleme pe care nu le-au rezolvat”, a mai spus Snover. 
 
„Mass media pur și simplu îl urăște” 
 
Faccioponti, americanca în veranda căreia încă mai flutură steagul de campanie al lui Donald Trump explică faptul că acesta a fost pus la loc pentru învestire și a decis apoi să-l păstreze: „Dacă alegerile ar avea loc astăzi din nou, cred că președintele ar câștiga la o diferență mai mare”, crede aceasta, care adaugă și că mass-media face eforturi pentru a determina scăderea popularității magnatului în rândul cetățenilor. 
 
„Mass media pur și simplu îl urăște, e de-a dreptul trist. Dacă presa generalistă i-ar da măcar o zecime din șansele pe care i le-au dat lui Obama, ar fi atât de iubit! E chiar trist că oamenii sunt atât de încăpățânați”, argumentează femeia. Aceeași părere are și Larry Hallett, proprietarul unui restaurant din afara orașului Bangor, crede că intențiile bune ale lui Trump și eforturile sale de a ajunge la un compromis au fost distruse de opozanții din media și de establishmentul de la Washington. 
 
„De fapt, chiar cred că încearcă, cred că încearcă sincer să unească pe toată lumea și să-i folosească pe toți la potențial maxim, dar ei chiar îi fac treaba mult mai grea. Cred că dacă democrații ar veni cu o decizie bună, ar încerca orice, indiferent de ce e nevoie”, a mai spus acesta. 
 
Procurorul general al regiunii, Morganelli, susține și el că mulți oameni sunt de acord cu această afirmație: „Oriunde mă duc, în restaurante, oriunde, mă lovesc de tot felul de oameni, uneori doar în conversații banale în care se întâmplă să ajungem la întrebarea ‘Ce părere ai despre Donald Trump?’. Iar oamenii repetă continuu că l-au votat și că încă sunt de acord cu ceea ce face el și că mass media, per total, au fost extrem de dure cu el, poate chiar mai acide decât au fost cu alți președinți. 
 

 

Citește și