Primele alegeri prezidențiale libere din Egipt. Care este cea mai mare temere a egiptenilor. VIDEO
Miercuri, în Egipt se organizează primele alegeri libere pentru președinție, la aproape un an și jumătate de la căderea regimului Hosni Mubarak, scrie CNN. „Sunt primele alegeri al căror rezultat nu este cunoscut dinainte, iar acest lucru îi îngrijorează pe generalii armatei”, notează sursa.
Zeci de milioane de egipteni sunt așteptați astăzi la urne, mulți dintre ei ieșind deja pe străzi să sărbătorească ziua istorică. „În sfârșit, Egiptul s-a născut”, a declarat un bărbat de 80 de ani, printre lacrimi. Asta în timp ce o femeie cu zece ani mai tânără a dormit două nopți într-un cort, în fața secției de votare, pentru a fi sigură că-și exercită dreptul. „Votez prima dată, vreau ca totul să se schimbe”, a declarat ea.
CNN scrie că votul, care se va întinde pe două zile, ar putea schimba atât Egiptul, cât și lumea arabă, ținând cont că țara nord-africană este văzută drept „centrul de greutate” al Orientului Mijlociu.
Alegătorii vor trebui să decidă între 11 candidați, iar 30.000 de voluntari vor păzi secțiile, pentru a se asigura că scrutinul nu este fraudat. Printre candidați se numără Mohamed Morsi (de la Frăția Musulmană și Partidul Dreptății), Amre Moussa (ministru de externe în regimul Mubarak și fost șef al Ligii Arabe), Abdelmonen Abol Fotoh (un islamist moderat care candidează independent) sau Ahmed Shafik (ultimul prim-ministru al lui Mubarak).
Dacă niciun candidat nu obține majoritatea, se va organiza un al doilea tur de scrutin în 16-17 iunie. Primele rezultate sunt așteptate în weekendul 26-27 mai.
CNN scrie că niciun egiptean nu pare foarte sigur de opțiunea lui și că orice zvon, oricât de nefondat, ar putea schimba opinia publică peste noapte.
Cea mai mare temere a egiptenilor este că puterea ar putea ajunge tot pe mâna unui dictator. „Am fost în piața Tahrir, dar acum nu merg la vot. Nu există garanții legale că nu se vor manipula voturile. Revoluția nu a fost completă, puterea a fost preluată de generali ai armatei, care sunt tot un fel de dictatori. În plus, au fost violențe și după căderea lui Mubarak”, conchide un student egiptean.