Primele cazuri de infectare cu variola maimuței au fost recent identificate în Norvegia, Germania și India.
Doi pacienți din Norvegia au fost diagnosticați cu virusul mpox din clada 2, a anunțat municipalitatea din Oslo. Autoritățile investighează în prezent dacă există o legătură între cele două cazuri.
La rândul său, autoritățile din Germania au detectat primul caz de mpox, la Koln, a anunțat Institutul Robert Koch pentru sănătate publică. Rezultatele testelor au arătat că pacientul avea varianta cladei 1b. Se crede că pacientul din Germania ar fi luat virusul într-o țară din Africa de Est.
Reprezentanții institutului au declarat că riscul pentru populație este scăzut, dar că monitorizează îndeaproape situația și că își vor adapta evaluarea dacă este necesar.
La rândul său, India a anunțat primul caz confirmat de infectare cu clada Ib a virusului variolei maimuței.
Clada 2 este o formă mai puțin severă de variolă decât tulpina cladei 1b, care a provocat recent îngrijorări globale.
Epidemia de mpox își are originea în Republica Democrată Congo și s-a răspândit în țările vecine. Primul semn al răspândirii virusului în afara continentului african a venit pe 15 august, când oficialii din domeniul sănătății au confirmat o infecție cu o nouă tulpină a virusului mpox în Suedia.
Între timp, directorul general al companiei farmaceutice Roche a declarat că a fost informat că au apărut mai multe cazuri de infecție cu mpox în Europa decât s-a relatat și că grupul elvețian ar putea oferi rapid de zece ori mai multe kituri de testare decât sunt solicitate în prezent.
„Se pare că există deja mai multe cazuri de variolă în Europa, poate că nu toate au ajuns încă în mass-media”, a declarat Thomas Schinecker, directorul Roche, conform Reuters.
Schinecker a spus că cererea pentru kiturile Roche de testare a variolei „nu este încă atât de mare, dar am putea gestiona o cerere de zece ori mai mare”.
În cazul unei pandemii cu o răspândire mult mai rapidă a virusului, Roche ar avea nevoie de șase până la nouă luni pentru a crește și mai mult producția de kituri de diagnosticare, a adăugat directorul Roche.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: