Primele condiții pentru Marea Britanie, în toiul negocierilor pentru Brexit. Trei puncte esențiale din rezoluția Parlamentului European
Reuniți în ședință plenară la Strasbourg, eurodeputații au adoptat, cu 516 voturi pentru și 133 împotrivă, o rezoluție care stabilește mai multe „linii roșii” care trebuie urmărite în cadrul negocierilor privind Brexit, scrie Le Figaro.
Cheia rezoluției votate miercuri în Parlamentul European se referă la asigurarea unui tratament corect pentru cetățenii Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie, dar și pentru britanicii din UE, atrăgând atenția că Marea Britanie rămâne un stat membru până la plecarea oficială, acest lucru presupunând drepturi și obligații, inclusiv angajamente financiare care s-ar putea prelungi dincolo de data retragerii. Concret, acest lucru înseamnă că Regatul Unit nu are dreptul să emită nicio acțiune legislativă prin care să încerce să limiteze libertatea de mișcare înainte de părăsirea blocului comunitar, dat și că trebuie menținute principiile de bază ale pieței unice, referitoare la libera circulație a bunurilor, capitalurilor, serviciilor și oamenilor. Mai mult, acordul referitor la viitoarea relație pe care Marea Britanie o va menține cu Uniunea va putea fi încheiat doar după ce Regatul își pierde calitatea de membru de facto al UE.
O a doua condiție esențială este aceea ca Marea Britanie să nu încerce să negocieze acorduri comerciale cu state terțe, întrucât ar încălca legislația Uniunii Europene, astfel că oficialii europeni îi avertizează pe britanici să nu se angajeze în negocieri bilaterale cu unul sau mai multe state membre privind procedurile de retragere sau privind viitoare relații cu UE.
Și din punct de vedere financiar Marea Britanie se găsește în dezavantaj în tot acest „divorț” dureros. Statutul de membru al UE va permite Marii Britanii să uzeze de toate drepturile sale de membru până când va părăsi Uniunea, dar oficialii europeni avertizează că, pe același principiu, Regatul va trebui să se ocupe de respectarea obligațiilor care îi revin și care rezultă printre altele din bugetul UE actual pe termen lung. Astfel de angajamente financiare ar putea exista și după data retragerii, se mai spune în text rezoluției.