Primele contacte directe între Georgia și Rusia de la Războiul din 2008
Georgia și Rusia vor organiza săptămâna aceasta primele lor negocieri directe de la întreruperea relațiilor diplomatice, în urma Războiului din august 2008, a anunțat luni ministrul georgian de Externe, relatează AFP.
Reprezentantul Special pentru Rusia al premierului georgian Bidzina Ivanișvili, Zurab Abașidze, se va întâlni cu diplomați ruși „săptămâna aceasta în Europa”, a declarat pentru jurnaliști Maia Panjikidze, șefa diplomației georgiene, refuzând să precizeze locul în care va avea loc acest prim contact oficial.
„Este posibil ca această întâlnire să nu aducă rezultate pozitive concrete, dar faptul că această reuniune are loc este deja pozitiv”, a adăugat ea.
Moscova și Tbilisi nu întrețin relații diplomatice de la conflictul armat din august 2008, la sfârșitul căruia Rusia a recunoscut independența Osetiei de Sud și Abhaziei, două regiuni georgiene separatiste proruse.
Câteva mii de militari ruși au fost mobilizați în aceste regiuni, un lucru pe care Tbilisi îl consideră o „ocupație” a teritoriului său de către trupe inamice.
Ivanișvili, care a obținut victoria în ultimele alegeri legislative, în octombrie, împotriva partidului președintelui prooccidental Mihail Saaka;vili, a anunțat că intenționează să „normalizeze” relațiile cu Rusia, anunțând totodată ambiția unei aderări la NATO și Uniunea Europeană (UE).
Aceste obiective, afișate după o „revoluție a trandafirului”, în 2003, care l-a condus pe Saakașvili la putere, sunt aspru criticate de către Moscova.
Cu toate acestea, de la război și până în prezent, diplomați ruși și georgieni se întâlnesc frecvent la Geneva, în cadrul unor negocieri sub egida ONU, Uniunii Europene (UE) și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Aceste negocieri nu au reușit să conducă la vreo decizie sau vreun compromis major.