Primele discuții dintre miniștrii Finanțelor din Grecia și Germania, foarte tensionate
Schaeuble a spus că el și omologul său Yanis Varoufakis „au fost de acord să nu fie de acord”, la întâlnirea de la Berlin.
„Nu am fost de acord nici măcar să nu fim de acord, din punctul meu de vedere”, a răspuns Varoufakis.
Întâlnirea a avut loc după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să nu mai accepte obligațiunile guvernamentale elene drept garanții pentru finanțarea băncilor din această țară, sporind presiunilea asupra guvernului de la Atena să mențină măsurile de austeritate cerute de Germania.
Următoarea mișcare aparține premierului Alexis Tsipras, care a venit la putere cu promisiunea de a renunța la reducerile de cheltuieli din ultimii cinci ani, aplicate în schimbul finanțării internaționale de 240 de miliarde de euro primită de Grecia din 2010.
Tsipras a renunțat la cererea de restructurare a datoriilor de 315 miliarde de dolari, echivalente cu 175% din PIB, dar a reluat angajările în sectorul public și a decis mărirea pensiilor și salariilor, măsuri care încalcă programul de ajutor.
Varoufakis a spus că măsurile de austeritate fără sfârșit au avut consecințe nedorite asupra economiei.
„Germania trebuie și poate fi mândră că a eradicat nazismul, dar există una dintre cele mai crude ironii din istorie, faptul că nazismul își arată capul urât în Grecia, care a luptat împotriva acestuia”, a afirmat Varoufakis.
Schaeuble a spus că Germania respectă voința electoratului din Grecia, dar că trebuie respectată și dorința votanților din celelalte state europene.
„Motivele pentru dificultățile Greciei se află în Grecia, nu în Europa”, a insistat ministrul german.
La Atena, Tsipras a spus parlamentarilor partidului său Syriza că guvernul își va respecta promisiunile din campanie, care includ încheierea programului de salvare, și va prezenta propriul program de ieșire din criză.
„Respectăm regulile UE, le vom respecta chiar dacă nu suntem de acord cu ele. Vom respecta regula unui buget primar echilibrat. Dar să fie clar, austeritatea nu este o regulă a Uniunii Europene”, a susținut premierul.
Schaeuble a criticat anunțul de săptămâna trecută al ministrului elen de Finanțe privind abandonarea actualului program de salvare și a temperat apelurile oficialilor din Grecia pentru restructurarea datoriilor și renunțarea la austeritate.
„Nu mi-am putut ascunde scepticismul, în timpul discuțiilor, față de unele măsuri anunțate de guvernul grec, dar colegul meu mi-a spus că nu au decis încă. În opinia mea, nu merg în direcția bună”, a apreciat Schaeuble.
Varoufakis a arătat că Grecia caută o sursă de finanțare pentru ca țara să reziste patru luni, în timp ce negociază „un nou contract” cu restul zonei euro.
„Am stabilit cadrul discuțiilor care ar putea conduce la o nouă abordare, pentru a pune capăt acestei crize care pare fără sfârșit, începută în Grecia și care s-a extins în restul zonei euro”, a afirmat ministrul grec.
Tsipras și Varoufakis au vizitat șapte țări în această săptămână, iar solicitările lor au întâmpinat opoziție, mai ales la Berlin și Bruxelles, dar cei doi lideri nu și-au pierdut popularitatea în Grecia, unde în această seară urma să aibă loc o demonstrație împotriva deciziei BCE privind finanțarea băncilor elene.