Primele fotografii nocturne de pe Marte
Fotografiile, realizate în spectrul ultraviolet, au fost făcute de camera de înaltă rezoluție Mars Hand Lens Imager (MAHLI) aflată la bordul roverului Curiosity, pe 22 ianuarie. Ele prezintă o rocă marțiană pe care specialiștii de la NASA au denumit-o „Sayunei”.
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Potrivit agenției spațiale americane, una dintre roțile robotului a zgâriat roca – trecând de mai multe ori peste ea – cu scopul de a obține o porțiune de rocă lipsită de praf, care este mai ușor de studiat și de analizat.
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
„Scopul nostru, prin observațiile făcute cu raze ultraviolete, a fost acela de a căuta minerale fluorescente”, a declarat Ken Edgett de la Malin Space Science Systems din San Diego, creatorul camerei MAHLI. „Echipa de cercetători analizează în această perioadă datele primite. Dacă ceva apare verde, galben, portocaliu sau roșu prin iluminare ultravioletă, atunci avem un indicator clar al fluorescenței”.
Roca marțiană „Sayunei”, iluminată cu ajutorul unor leduri albe, face parte dintr-un prim set de imagini nocturne realizate de camera MAHLI de la bordul Curiosity, în „Yellowknife Bay”, o zonă din regiunea craterului Gale.
Savanții de la NASA intenționează să lanseze în viitorul apropiat comenzile cu ajutorul cărora Curiosity va efectua o serie de foraje în rocile marțiene. Aceste foraje îi vor ajuta pe specialiștii de la NASA să studieze mai amănunțit structura minerală și chimică a planetei Marte.
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Curiosity, un vehicul de o tonă, cu șase roți, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu și mai sofisticat robot trimis vreodată pe Marte, a coborât în zona ecuatorului marțian în craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina dacă planeta roșie a permis în trecutul ei existența vieții microbiene.