Primul an cu Donald Trump. Cum s-a schimbat America – ce a promis și ce a făcut președintele SUA

Primul an cu Donald Trump. Cum s-a schimbat America - ce a promis și ce a făcut președintele SUA
Publicat: 20/01/2018, 11:03

În cursul anului 2017, economia Statelor Unite a avut o creștere de 2,5%, față de 2,1% în 2016. Conform estimărilor Comisiei Federale pentru Piețe Deschise (FOMC), creșterea va fi tot de 2,5% în 2018, dar ar urma să scadă la nivelul de 2,1% în 2019 și la 2,0% în 2020.

Președintele Donald Trump a semnalat în mai multe rânduri că economia SUA va înregistra o creștere de 3% în 2018.

În 2017, rata șomajului în Statele Unite a fost de 4,1%, față de 4,7% în 2016. Conform prognozelor, șomajul va scădea la 3,9% în 2018 și în 2019, dar va crește la 4,0% în 2020. Janet Yellen, președintele în exercițiu al Rezervelor Federale, a admis însă că există mulți angajați cu norme parțiale care ar vrea norme întregi.

Inflația a fost de 1,7% în 2017, comparativ cu 2,1% în 2016 și cu 0,7% în 2015. Potrivit prognozelor, inflația va ajunge la 1,9% în 2018 și la 2,0% în 2019.

În primul an de mandat, președintele Donald Trump a încercat să onoreze promisiunile făcute în campania electorală.

Reforma fiscală

Donald Trump a promis o cotă de impozitare de 15% pentru companii. A acceptat cota fixată de republicanii din Congres, de 21%, în scădere de la 35%. Donald Trump promisese trei cote de impozitare pentru persoane fizice. Congresul a menținut șapte cote de impozitare în funcție de venituri, cuprinse între 10% și 37%, în scădere față de actuala cotă maximă de 39,6%.

Congresmenii republicani insistă că proiectul, care conține scăderi de impozite pentru companii și persoane fizice, va stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă. Familiile din categoria medie și inferioară vor beneficia doar de reduceri modeste, astfel că politicienii democrați argumentează că noua lege va accentua diferențele de venituri între americanii săraci și cei bogați. Potrivit Centrului pentru Politici Fiscale (Tax Policy Center), un institut independent cu sediul la Washington, familiile cu venituri medii vor beneficia de reduceri fiscale în valoare totală de 900 de dolari în 2018, în timp ce avantajele pentru cei mai bogați 1% dintre americani vor fi în medie de câte 51.000 de dolari.

Relații comerciale

Donald Trump a onorat promisiunea de a retrage Statele Unite din Tratatul de Parteneriat Trans-Pacific (TPP) și a inițiat procedurile pentru renegocierea Acordului de liber schimb Nord-American (NAFTA).

În relația cu Beijingul, Donald Trump a adoptat o atitudine oscilantă, menținând acuzațiile de manipulare monetară și furt intelectual, dar pledând pentru intensificarea relațiilor comerciale bilaterale.

Energie și Mediu înconjurător

Donald Trump a decis oficial retragerea Statelor Unite din Acordul climatic Paris. A aprobat lansarea lucrărilor pentru construirea oleoductelor Keystone XL și Dakota Access, proiecte care erau blocate de Administrația Barack Obama. O prevedere inclusă în planul de reformă fiscală permite reluarea activităților de foraj în regiunea arctică. Deși alte țări trec la energii regenerabile, Donald Trump vrea ajungerea la independență energetică prin combustibili fosili.

Servicii medicale

Planul fiscal conține prevederi care elimină obligația impusă cetățenilor de a avea asigurări medicale, fiind practic anularea unui element fundamental prevăzut în Legea serviciilor medicale accesibile (numită „Obamacare”), contestată dur de președintele Donald Trump.

În octombrie 2017, Donald Trump a adoptat un ordin executiv pentru modificarea Legii serviciilor medicale accesibile, numită „Obamacare”, în contextul în care planul de abrogare a acestor reglementări este blocat în Congres. „Inițiem un proces de abrogare și înlocuire a Obamacare. Acum, Casa Albă inițiază acest proces. Oamenii vor primi servicii medicale la tarife foarte mici. Companiile de asigurări se vor lupta pentru a înscrie pe toată lumea”, afirma atunci Donald Trump. Ordonanța prevede elaborarea și aplicarea de către Administrația de la Washington a unor politici în sensul intensificării concurenței în sistemul medical și îmbunătățirii serviciilor, în paralel cu reducerea tarifelor. Președintele Donald Trump susține că modificările nu vor afecta bugetul federal. „În contextul în care Congresul nu reușește să se mobilizeze în domeniul serviciilor medicale, voi recurge la puterea stiloului prezidențial pentru a oferi servicii medicale multor oameni, rapid. Costurile Obamacare au fost atât de revoltătoare încât efectele sunt absolut distrugătoare”, transmitea Donald Trump, avertizând că va colabora în continuare cu membrii Congresului pentru a abroga „definitiv” Legea servicilor medicale accesibile.

Senatul Statelor Unite a decis la sfârșitul lunii septembrie 2017 să nu mai organizeze niciun vot pentru anularea Legii serviciilor medicale accesibile, numită „Obamacare”, renunțând astfel la o inițiativă solicitată insistent de președintele Donald Trump. Politicienii Partidului Republican contestă de șapte ani Legea serviciilor medicale accesibile adoptată de fosta Administrație Barack Obama. Partidul Republican a considerat că obiectivul abrogării „Obamacare” va fi ușor de atins în contextul preluării postului de președinte al SUA și controlului atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat. Camera Reprezentanților a adoptat în luna mai un proiect care prevede înlocuirea „Obamacare”, dar inițiativa s-a blocat în Senat. Președintele Donald Trump a promis în campanie abrogarea „Obamacare”, iar ulterior a criticat frecvent tergiversările din Congres.

Imigrație

În campania electorală, Donald Trump a generat polemici ample când a propus restricții temporare privind venirea imigranților musulmani în Statele Unite. A renunțat la această idee, dar a impus restricții imigranților din țări preponderent musulmane – Ciad, Iran, Libia, Coreea de Nord, Somalia, Siria și Yemen. În plus, liderul de la Casa Albă a suspendat unele programe destinate imigranților din Venezuela, Haiti, El Salvador și din unele țări africane. De asemenea, a reiterat ideea de construire a unui zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

Infrastructură

În campanie, Donald Trump a promis investiții de 1.000 de miliarde de dolari pentru reconstrucția aeroporturilor, drumurilor, podurilor și altor elemente de infrastructură. Deocamdată, nu a decis investiții de 1.000 de miliarde de dolari, dar a alocat sume semnificative în acest domeniu.

Primul an de mandat al lui Donald Trump este marcat de controversele generate de anchetele privind presupusele contacte ale consilierilor săi cu Rusia.

Biroul Federal pentru Investigații (FBI), Senatul SUA și Camera Reprezentanților anchetează cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și presupuse contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigațiile. Cel puțin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a președintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpați în investigația din SUA privind ingerințele Rusiei.

În primul an de mandat, Donald Trump a avut o serie de dispute, cu personalități din Statele Unite și din alte țări. Tensiunile Statelor Unite cu regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un, s-au amplificat de la începerea mandatului lui Donald Trump. În materie de politică externă, una dintre cele mai controversate decizii ale președintelui Donald Trump a fost recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Germania este considerată principala putere globală. Popularitatea SUA este în scădere

Încrederea publicului în capacitățile de conducere ale Statelor Unite este în scădere pe plan global de la începerea mandatului președintelui Donald Trump, Germania fiind considerată principala putere mondială, arată un sondaj efectuat de Institutul Gallup în 134 de țări. Germania are o cotă de popularitate de 41%, fiind considerată principala putere de rang mondial. China beneficiază de o cotă de încredere de 31%, iar Statele Unite de 30%, față de 48% în timpul mandatului președintelui Barack Obama. Rusia este creditată cu 27%, conform sondajului efectuat de Institutul Gallup. Rezultatul înregistrat de Statele Unite în mandatul lui Donald Trump este cel mai slab de când au început să fie efectuate sondajele Gallup de acest tip, în urmă cu peste zece ani.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Planul lui Traian Băsescu. A explodat bomba despre fostul președinte al României: Diabolic!
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri