Primul caz de infectare a unui om cu tulpina H10N3 a gripei aviare, confirmat în China
Un bărbat în vârstă de 41 de ani din provincia Jiangsu din estul Chinei este considerat primul caz de transmitere a tulpinii H10N3 a gripei aviare la om. Anunțul a fost făcut marți, 1 iunie, de către Comisia Națională de Sănătate (NHC) din China.
Bărbatul, rezident al orașului Zhenjiang, a fost internat în spital pe 28 aprilie după ce a a manifestat mai multe simptome, printre care și febră, a anunțat NHC într-un comunicat citat de Reuters.
Acesta a fost diagnosticat cu virusul gripei aviare H10N3 pe 28 mai, însă nu au fost oferite detalii despre modul în care bărbatul a fost infectat cu virusul.
Nu se știe cum bărbatul s-a infectat cu virusul
H10N3 este o tulpină patogenă relativ mai puțin severă a virusului răspândit în rândul păsărilor de curte iar riscul de răspândire pe scară largă este foarte scăzut, a adăugat NHC.
Bărbatul are o stare de sănătate stabilă și urmează să fie externat din spital. În caqdrul anchetei epidemiologice făcute în rândul membrilor familiei și apropiaților lui nu au fost identificate alte cazuri de infectare.
Multe tulpini diferite de gripă aviară sunt prezente în China iar uneori ajung la oameni, de obicei la cei care lucrează cu păsări de curte. Nu a existat un număr semnificativ de infecții umane cu gripă aviară de când tulpina H7N9 a ucis aproximativ 300 de persoane în perioada 2016-2017.
NHC informează că niciun alt caz de infecție umană cu H10N3 nu a fost raportat anterior la nivel global.
Recent, doi proeminenți cercetători chinezi, Weifang Shi și George Gao, au lansat un avertisment referitor la gripa aviară. Aceștia sunt de părere că structura tulpinii H5N8 reprezintă un pericol atât de mare încât în orice moment poate declanșa o pandemie.