Primul clip în care i se vede chipul lui Mohammed Emwazim, „călăul” grupării Stat Islamic supranumit și „John Jihadistul”
Primele imagini în care Mohammed Emwazi, „călăul” grupării Stat Islamic cunoscut sub numele de „John Jihadistul”, apare demascat au fost date publicității de postul de televiziune Channel 4.
Realizat în mai 2004, clipul îl surprinde pe Emwazi la vârsta de 15 ani, când încă era elev la Quintin Kynaston Academy. Băiatul a fost surprins într-o pauză, în timp ce se pregătește să joace fotbal alături de alți colegi. Din atitudinea pe care o are în fața camerei de filmat, Emwazi pare să fi fost mai degrabă un adolescent timd, scrie The Telegraph.
Pe de altă parte însă, un fost coleg l-a descris pe acesta fiind un tip „mai mereu agitat”.
„Arăta ca o persoană cu care n-ai fi vrut să ai vreun conflict”, a mai povestit respectivul bărbat, care a preferat să-și păstreze anonimatul. „Toți colegii din an știau cine era el, era genul de băiat pe care nu voiai să-l enervezi”, a adăugat el.
În același timp, Jo Shuter, fostă profesoară la Quintin Kynaston Academy, a explicat că Emwazi nu era un băiat foarte sociabil: „A avut câteva probleme cu câteva agresiuni din partea colegilor. Nu avea un grup prea mare de prieteni”, a adăugat aceasta.
Mohammed Emwazi, în vârstă de 26 de ani, s-a născut în Kuwait, dar părinții săi s-au mutat în Marea Britanie în 1993 și s-au stabilit la Londra. El a absolvit Universitatea din Westminster, unde a obținut o diplomă în domeniul informatic, în 2009. Într-o înregistrare audio din acea perioadă, Emwazi neagă că ar plănui să devină un extremist și condamnă atacurile din 11 septembrie din Statele Unite și pe cele din 7 iulie de la Londra, potrivit MEDIAFAX.
Recent însă, Emwazi a fost identificat ca fiind infamul militant britanic din cadrul grupării Stat Islamic (SI) care a apărut într-o serie de înregistrări video ale unor decapitări.
Experții în securitate cred că el a plecat în Siria în 2013 pentru a se alătura grupării teroriste, devenind în cele din urmă „călăul” SI, responsabil de decapitarea a cel puțin cinci ostatici, respectiv britanicii David Haines și Alan Henning și americanii James Foley, Stephen Sotloff și Peter Kassig.