Din noiembrie până în ianuarie soarele nu răsare în Barrow, iar în restul anului orașul se află într-o stare de amurg perpetuu deoarece soarele nu apune niciodată. Totuși îngrijorarea oamenilor de acolo nu constă în faptul că soarele nu răsare mai multe luni la rând, ci că mari cantități de chimicale poluante sunt conservate în gheață, gheață care se topește mai repede ca niciodată din cauza încălzii globale. Cantitatea de gheața pe timpul verii a scăzut cu 10% în fiecare deceniu începând cu 1979 până în prezent. Asta înseamnă că chimicalele prinse în gheață sunt eliberate și infectează animale ca focile, animalele preferate pentru vânat de urșii polari, dar și de oameni.
Multe dintre chimicalele conservate în gheață au fost interzise de decenii, dar acum gheața se topește și focile se infectează, iar acest lucru este problematic deoarece oamenii din Alaska consumă multă carne de focă și nici nu prea au cum să-și schimbe obieceiurile deoarece nimic nu crește acolo, iar cumpărăturile sunt foarte scumpe: 3,7 litri de lapte costă 10 dolari ( 10,8 lei pe un litru de lapte), ketchup-ul sau maioneza se vînd cu 7 dolari.
Potrivit BBC, focile sunt în abundență în Alaska, chiar sunt atât de multe foci, încât de multe ori găsești una moartă în curtea cuiva. Așadar, ce se întâmplă cu oamenii care mănâncă carne contaminată.
Încă nu se știe sigur. Problema este lipsa dovezilor, încă nu s-au făcut cercetări complexe despre efectele consumului de carne contaminată, dar un studiu din 2015 realizat asupra urșilor polari arată o legătură între consumul ridicat de carne contaminată și alterații pe creierul animalului. Astfel, putem presupune că același efect ar putea avea loc și pe creierul uman, spune reporterul BBC.