Prima pagină » Știri externe » Primul oraș din Europa care începe vaccinarea anti-COVID-19 a femeilor însărcinate

Primul oraș din Europa care începe vaccinarea anti-COVID-19 a femeilor însărcinate

Primul oraș din Europa care începe vaccinarea anti-COVID-19 a femeilor însărcinate
Femeile însărcinate au fost declarate categorie cu risc ridicat de a dezvolta complicații în urma infectării cu SARS-CoV-2 / Sursă FOTO: Shutterstock

Campania de vaccinarea anti-COVID-19 din Austria trece la un alt nivel începând cu jumătatea lunii mai când autoritățile din Viena vor da startul imunizării femeile însărcinate.

Viena devine astfel primul oraș din Uniunea Europeană care adoptă această măsură în încercarea de a vaccina un procent cât mai mare din populație pentru a pune capăt pandemiei COVID-19.

Vaccinare anti-COVID-19 a femeilor însărcinate are ca scop evitarea complicațiilor care ar putea apărea în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Viena, primul oraș din UE în care femeile însărcinate vor fi vaccinate anti-COVID-19

Autoritățile din Capitala austriacă le vor oferi femeilor posibilitatea să se imunizeze împotriva coronavirusului începând cu săptămâna a 13-a de sarcină, după ce acest grup din populație a fost clasificat ca fiind unul de mare risc. Anunțul a fost făcut duminică, 2 mai, de către responsabilul pe probleme de sănătate din Viena, social-democratul Peter Hacker, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 la această categorie se va face prioritizând femeile gravide care au o sarcină avansată.

Mai multe studii arată că femeile însărcinate au un risc mai crescut de a dezvolta forme grave de COVID-19. Autorii acestora chiar recomandau ca această categorie de persoane să fie considerat una cu risc ridicat.

Una dintre cercetări a fost condusă de Universitatea din Birmingham și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) iar în cadrul acesteia se constata că femeile însărcinate au fost mai susceptibile de a fi admise la terapie intensivă sau au nevoie de ventilație invazivă după ce au contractat noul coronavirus, comparativ cu femeile care nu sunt însărcinate.

Viitoarele mame din medii etnice sau cu condiții preexistente, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul, erau deosebit de expuse riscului, au explicat cercetătorii.

Cele mai frecvente simptome clinice ale COVID-19 la femeile însărcinate au fost febra (40%) și tusea (41%), deși comparativ cu femeile care nu sunt gravide, femeile însărcinate și cele recent gravide bolnave de COVID-19 au mai mari șanse să fie asimptomatice.

Vârsta înaintată a femeii, indicele de masă corporală ridicat, etnia non-albă și comorbiditatea preexistentă, inclusiv hipertensiunea arterială cronică și diabetul, au fost identificate ca factori de risc pentru femeile însărcinate care dezvoltă o formă severe de COVID-19.

CITEȘTE ȘI

Femeile însărcinate, cu risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19. Descoperirile dintr-un nou studiu

Vaccinarea femeilor însărcinate, protecție pentru bebeluși! Studiu preliminar al cercetătorilor din Israel

Citește și