Primul pas al lui Trump către Rusia în 2017. „Poate că sancțiunile sunt disproporționate”

Primul pas al lui Trump către Rusia în 2017. „Poate că sancțiunile sunt disproporționate
Publicat: 02/01/2017, 14:07

Viitorul purtător de cuvânt al Casei Albe sub administrația lui Donald Trump, Sean Spicer, a declarat într-un interviu publicat duminică faptul că sancțiunile impuse Rusiei, prin care 35 de diplomați și familiile acestora au fost expulzați sub acuzația de spionaj, ar putea fi disproporționate, relatează Reuters.

Consilierul lui Trump a mai spus că președintele ales va chestiona agențiile secrete americane, după măsura luată de Obama și acuzațiile că serviciile secrete rusești au fost implicate în spargerea serverelor Convenției Naționale a Partidului Democrat, pentru decredibilizarea lui Hillary Clinton, lucru de care a beneficiat electoral Trump. De asemenea, Obama a dispus evacuarea a două proprietăți pe care diplomații ruși le foloseau drept case de vacanță.

„Una dintre întrebările pe care le avem este de ce această magnitudine? Adică, vezi că sunt expulzați 35 de oameni, două proprietăți sunt închise, întrebarea este, este această reacție proporțională cu acțiunile lor? Poate că da; poate că nu, dar trebuie să ne gândim la asta”, a spus consilierul lui Donald Trump.

Consilierul a mai dat exemplu China și episodul în care o grupare de hackeri sprijinită de guvernul chinez a pus mâna pe datele a milioane de angajați ai administrației americane. „Nu a fost luată nicio măsură publică. Nimic, nimic nu s-a făcut când datele private a milioane de persoane au fost luate, inclusiv informații despre nivelele de acces de securitate. Nu s-a întâmplat nimic. Deci se pune problema dacă aici e vorba despre răzbunare politică sau un răspuns diplomatic”, a mai spus Spicer.

Președintele ales Donald Trump va avea în această săptămână întâlniri cu reprezentanții serviciilor secrete americane, după ce a revenit duminică la New York.

Sâmbătă, Trump însuși și-a exprimat încă o dată scepticismul în legătură cu implicarea Rusiei în operațiunea de atac cibernetic asupra Partidului Democrat, în ciuda afirmațiilor făcute de administrația Obama în acest sens. „Cred că este nedrept să nu știm. Poate că e vorba de altcineva. Eu știu lucruri pe care alții nu le știu și nu putem fi siguri”, a spus Trump, fără să dea lămuriri suplimentare.

Deocamdată, nu este clar dacă Trump va încerca să anuleze măsurile luate de Obama împotriva diplomaților ruși. Legal, el poate anula un ordin prezidențial executiv. Însă acest lucru l-ar pune în opoziție cu Partidul Republican care l-a adus la Casa Albă, precum și cu serviciile secrete americane, fără a menționa faptul că imaginea SUA ar avea enorm de suferit, fiind o premieră ca o astfel de măsură să fie anulată, iar acuzațiile de spionaj rămânând lansate în spațiul public.

În Congres, presiunea este deja mare și vine chiar din partea partidului lui Trump. Agențiile secrete susțin că Rusia se află în spatele atacurilor cibernetice asupra Partidului Democrat, din campania electorală, în timp ce Moscova neagă aceste acuzații.

Senatorul republican John McCain, șeful Comisiei Serviciilor Armate din Senat, a programat marți o audiere despre amenințările cibernetice străine. El a spus că Rusia trebuie să plătească pentru atacurile „asupra bazelor democrației noastre”. De atlfel, McCain este un adversar declarat al lui Trump, el nesusținându-l în campania electorală.

Și democratul din Comisia de Intelligence din Casa Reprezentanților din Congres este pe aceeași linie, el cerând chiar sancțiuni mai severe pentru Rusia și avertizându-l pe Trump să nu încerce să anuleze ordinul lui Obama.

„Credem că trebuie făcut mai mult. Nu credem sincer că pașii care au fost făcuți sunt suficienți ca descurajare. Și veți vedea că există sprijin bipartid în Congres pentru sancțiuni mai puternice împotriva Rusiei”, a spus Adam Schiff, reprezentantul democraților din California.

Donald Trump l-a lăudat pe Vladimir Putin pentru că s-a abținut, cel puțin deocamdată, să aplice o măsură similară cu cea luată de SUA, de a expulza 35 de diplomați ruși suspectați de spionaj, spunând că așteaptă să vadă politica SUA față de Rusia sub noua administrație Trump. „Minunată mișcare cu amânarea – mereu am știut că este foarte deștept”, a reacționat Trump pe contul său de Twitter.

După ce președintele american Barack Obama a dispus expulzarea celor 35 de diplomați, Vladimir Putin a anunțat vineri că nu va lua o măsură similară, așa cum sunt uzanțele diplomatice în astfel de situații. „Nu vom expulza pe nimeni. Următorii pași pentru restaurarea relației Rusia-America vor fi clădiți pe baza politicii pe care administrația președintelui Donald Trump o va aplica”, a declarat Putin.

Mai mult, Putin a urat un an nou fericit americanilor și a declarat că i-a invitat „pe toți copiii diplomaților americani acreditați în Rusia la petrecerile de Anul Nou și de Crăciun de la Kremlin”.

Întreg scandalul vine în contextul în care administrația Obama acuză Kremlinul că s-a implicat în atacuri cibernetice asupra unor ținte din SUA, prin grupări de hackeri susținute de serviciile secrete rusești GRU și FSB, lucru de care a beneficiat Donald Trump în cursa electorală. Cea mai mare dispută din jurul acestor atacuri cibernetice implică spargerea serverelor Convenției Naționale a Partidului Democrat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...