Primul refugiat trimis în Turcia în baza acordului cu UE. ONG-urile vor anularea deciziei

Publicat: 03 06. 2016, 09:04
Actualizat: 12 10. 2016, 07:40

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 46 de ani care s-a declarat homosexual și care a sosit pe insula grecească Lesbos după ce acordul între UE și Turcia a intrat în vigoare. Inițial, cererea sa a fost respinsă de autorități, dar imigrantul a contestat decizia, însă o comisie de specfialitate din Grecia a arătat că Turcia este o țară sigură, astfel că solicitantul de azil poate fi trimis către Ankara, a spus Fotini Barka, un reprezentant al organizației nonguvernamentale „Consiliul grec pentru refugiați”.

Această hotărâre ar fi o premieră, după intrarea în vigoare a acordului, fiind prima astfel de hotărâre luată de o instanță de apel, au declarat pentru AFP surse juridice apropiate dosarului. Reprezentantul ONG-ului care militează pentru drepturile refugiaților ajunși în Grecia a arătat, însă, că se vor face demersuri pentru ca hotărârea să fie anulată, iar imigrantul să rămână în spațiul elen.

„Vom începe procedurile pentru a încerca să obținem anularea acestei decizii de către justiția greacă și suspendarea retrimiterii în Turcia a solicitantului de azil sirian”, a afirmat Barka.

Justificarea invocată de comisia de apel ar fi aceea că imigrantul solicitant de azil ar fi trăit mai mulți ani la Istanbul, arată agenția ANA. Bărbatul a declarat, însă, că acolo nu s-a simțit în siguranță și că a fost în repetate rânduri amenințat în legătură cu orientarea sa sexuală.

Acordul UE – Turcia a fost semnat pe 18 martie la Bruxelles și a fost aspru criticat de ONU și de organizaâiile nonguvernamentale care luptă pentru drepturile refugiaților, întrucât acesta prevede că orice imigrant care sosește în Grecia după 20 martie și care nu a prezentat cerere de azil ori a cărui solicitare a fost respinsă, trebuie trimis înapoi în Turcia.

Angajamentul UE în această înțelegere este ca, pentru fiecare refugiat sirian retrimis în Turcia, blocul european să ia decizia relocării unui solicitant de azil într-o țară membră, până la maximum 72.000 de persoane.