Primul stat care a anunțat că vrea să dea mai mulți bani la bugetul Uniunii Europene
„Suntem convinși că nu putem avea mai multă Europa cu mai puțini bani”, a afirmat Lazar.
Oficialul ungar a declarat că se așteaptă de la Comisia Europeană să întocmească un proiect de buget „ofensiv, îndrăzneț și proactiv” pentru perioada de finanțare 2020-2027, argumentând că bugetul actual este alcătuit ca un răspuns la o criză.
Janos Lazar a mai declarat că UE are nevoie să își imbunătățească securitatea și competitivitatea pentru a fi o entitate mai puternică, iar bugetul trebuie să fie mult mai simplu și mai transparent.
Acesta a adăugat că și statele care contribuie mai mult la bugetul Blocului comunitar au beneficiat de fonduri de coeziune deoarece s-au dovedit a fi investiții profitabile, menționând că Guvernul actual își dorește ca Ungaria să devină un contribuabil net, cât mai repede posibil.
Tot luni, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că următorul buget pe termen lung al Uniunii Europene trebuie să fie mai mare decât cel actual, din cauza pierderii unuia dintre cei mai importanți contribuabili ai UE, Marea Britanie.
La 15 decembrie, liderii UE au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit, cu scopul de a pregăti discuțiile privind relațiile viitoare, din punct de vedere comercial și al securității.