Primul vaccin experimental contra virusului Ebola a fost testat. Ce au descoperit cercetătorii

Primul vaccin experimental contra virusului Ebola a fost testat. Ce au descoperit cercetătorii
Publicat: 27/11/2014, 18:07

„Extinderea fără precedent a epidemiei actuale de Ebola în Africa de vest a dus la o intensificare a eforturilor de dezvoltare a vaccinurilor sigure și eficiente, care vor putea permite stoparea acestui flagel și vor juca un rol cheie în prevenirea unor viitoare epidemii”, a declarat Anthony Fauci, director al Institutului de alergii și boli infecțioase (NIAID).

Fauci nu a precizat când va fi vaccinul disponibil pentru a fi distribuit în rândul populației.

„Bazându-ne pe rezultatele pozitive ale testului clinic de faza I al acestui vaccin, ne vom înteți eforturile pentru a demara teste pe un număr mai mare de persoane, pentru a putea stabili eficacitatea sa în împiedicarea infecției cu virusul Ebola”, a mai spus Anthony Fauci.

NIAID dorește să demareze testele clinice de faza a doua și a treia (ultima înainte de lansarea pe piață, n.r.) în Africa de vest în 2015, precizând că este deja în discuții, în stadiu avansat, cu autoritățile responsabile din Liberia și alte țări africane.

Vaccinul, numit ChAd3, dezvoltat de NIAID și laboratorul britanic GlaxoSmithKline (GSK), a fost testat pe 20 de voluntari sănătoși, cu vârste între 18 și 50 de ani, la o clinică a Institutelor Naționale ale Sănătații (NIH) din SUA, din care face parte și NIAID.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista New England Journal of Medicine.

Vaccinul conține elemente genetice provenind de la două tulpini ale virusului Ebola (Sudan și Zair), care sunt purtate de un adenovirus responsabil de răceala la cimpanzei, un agent infecțios inofensiv pentru oameni.

Organismele celor 20 de voluntari au produs anticorpi în patru săptămâni după ce au fost vaccinați, nivelurile fiind mai crescute în cazul celor care au primit cea mai puternică doză de vaccin.

Cercetătorii au subliniat că vaccinul a indus un răspuns din partea limfocitelor, mai ales în ceea ce privește celulele T CD8, care par să joace un rol cheie în protejarea împotriva Ebola în cazul primatelor. Vaccinul a fost inițial testat cu succes pe maimuțe.

„Amploarea și calitatea răspunsului celulelor T CD8 observate în cadrul acestui test clinic sunt similare cu cele constatate în cazul primatelor”, a declarat Julie Ledgerwood, cercetătoare la NIAID, care a condus testul clinic.

Vaccinul nu a provocat efecte adverse grave. Doar doi participanți dintre cei care au primit doza cea mai puternică au prezentat febră pentru scurtă durată.

Ca răspuns la rezultatele testelor, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest a declarat, potrivit unui comunicat, că studiul marchează „un alt pas important” în lupta contra Ebola. Earnest a anunțat că președintele american Barack Obama va efectua săptămâna viitoare o vizită la NIH pentru o întrevedere cu cercetătorii și pentru „a discuta despre progresele pe alte fronturi de luptă contra Ebola”.

În afara acestui vaccin, un altul, dezvoltat de agenția pentru sănătate publică din Canada (rVSV), a cărui licență de comercializare este deținută de societatea americană NewLink Genetics, este supus în prezent unor teste clinice de faza I de către NIAID, iar rezultatele sunt așteptate până la sfârșitul lunii decembrie.

Vaccinul ChAd3 al NIAID și GSK a fost folosit în teste clinice de faza I pe 60 de voluntari din Marea Britanie și va mai fi testat pe adulți la Lausanne, în Elveția, sub supravegherea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

GSK a anunțat în luna octombrie că ar putea avea disponibile 24.000 de doze de vaccin pentru testele de eficacitate, faza a II-a și a III-a, până la sfârșitul lunii ianuarie 2015.

Pe de altă parte, compania americană Johnson & Johnson a anunțat, în octombrie, că a atribuit 200 de milioane de dolari accelerării producerii unui vaccin dezvoltat de filiala sa Janssen.

Potrivit celui mai recent bilanț al OMS, epidemia de Ebola a dus la moartea a cel puțin 5.689 de morți, din 15.935 de cazuri recenzate, dintre care circa jumătate s-au înregistrat în Liberia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
O jurnalistă din Marea Britanie, despre Bucureşti: "Un amestec tentant de clădiri medievale, neoclasice, din...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Cod galben de caniculă în România pe 7 și 8 iulie! Regiunile în care se...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Un urs care a intrat în Grădina Zoologică din Târgu Mureş, omorând căprioare şi emu,...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Decizie pentru toți cei care mănâncă PEPENI românești. Se întâmplă de mâine, 8 IULIE
Cel mai nou bulevard din București. Când are loc marea deschidere
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
„Celulele timpului” din creier ar putea fi mai cruciale decât am crezut vreodată
×