Principalele evenimente în Kosovo, în urma proclamării independenței

Publicat: 03 04. 2013, 10:02
Actualizat: 08 02. 2019, 23:44

Belgradul și Priștina nu au reușit să ajungă la un acord privind normalizarea relațiilor marți, la Bruxelles, după 14 ani de la un conflict între forțe de gherilă kosovare și cele sârbe și peste cinci ani de la proclamarea independenței Kosovo, relatează AFP.2008

– 17 februarie: Parlamentul din Kosovo proclamă independența, respinsă de Serbia și Rusia, dar recunoscută în prezent de 96 de țări, între care Statele Unite și majoritatea țărilor membre UE.

– 9 decembrie: Misiunea Europeană de Poliție și Justiție în Kosovo (EULEX) devine operațională.

2009

– 9 mai: Kosovo devine membră a Fondului Monetar Internațional (FMI), iar ulterior, în iunie, a Băncii Mondiale (BM).

2010

– 22 iulie: Curtea Internațională de Justiție decide că declarația de independență a Kosovo nu a încălcat dreptul internațional.

– 9 septembrie: Adunarea Generală a ONU votează o rezoluție comună adresată Serbiei și Uniunii Europene, îndemnând la un „dialog” între Belgrad și Priștina.

– 12 decembrie: Primele alegeri legislative de la proclamarea independenței, afectate de nereguli, în urma cărora Partidul Democrat din Kosovo (PDK) ajunge la putere.

2011

– 8 martie: Începerea primelor negocieri directe, sub patronajul Bruxelles-ului, între Kosovo și Serbia, care dorește să adere la Uniunea Europeană (UE).

– 7 aprilie: Atifete Jahjaga, fost general de poliție, este aleasă președintă de către Parlamentul kosovar.

2012

-10 septembrie: Kosovo accede la suveranitate deplină, odată cu încheierea suprevegherii internaționale, respinsă de către etnicii sârbi, în nord.

– 19 octombrie: Prima întâlnire, la Bruxelles, între premierii sârb Ivița Dacici și kosovar Hashim Thaci, în cadrul negocierilor sub patronajul UE, urmată de încheierea unor acorduri-cheie.

– 29 noiembrie: Fostul lider al Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK) Ramush Haradinaj, premier în perioada decembrie 2004-martie 2005, este achitat de acuzații de crimă împotriva sârbilor de către Tribunalul Penal Internațional (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

2013

– 6 februarie: Prima întâlnire, la Bruxelles, între președinții sârb Tomislav Nikolici și kosovar Atifete Jahjaga.

– 28 martie: Un tribunal EULEX condamnă doi sârbi din Kosovo la 18 și, respectiv, 22 de luni de închisoare pentru rolul jucat în revoltele din 2008, care au antrenat moartea unui polițist ONU. Un al treilea inculpat a primit o pedeapsă de nouă luni de închisoare, cu suspendare, iar alți trei au fost achitați.

– 2 aprilie: Întâlnire decisivă soldată cu un eșec între premierii celor două țări, la Bruxelles, privind acordarea unei autonomii limitate etnicilor sârbi din nordul Kosovo, unde aceștia sunt majoritari.