Principalii lideri Al-Qaida uciși după moartea lui Osama ben Laden

Publicat: 05 03. 2013, 13:03
Actualizat: 06 02. 2019, 13:17
Mai mulți lideri Al-Qaida au fost uciși în întreaga lume, după moartea lui Osama ben Laden, la 2 mai 2011, printre care Abdelhamid Abu Zeid sau Mokhtar Belmokhtar, două figuri Al-Qaida din Magrebul Islamic (Aqmi) a căror moarte a fost anunțată de autoritățile din Ciad, relatează AFP.

Mai mulți lideri Al-Qaida au fost uciși în întreaga lume, după moartea lui Osama ben Laden, la 2 mai 2011, printre care Abdelhamid Abu Zeid sau Mokhtar Belmokhtar, două figuri Al-Qaida din Magrebul Islamic (Aqmi) a căror moarte a fost anunțată de autoritățile din Ciad, relatează AFP.

2011

– 2 mai: Osama Bin Laden este ucis în Pakistan după zece ani de căutări, într-o operațiune a forțelor speciale americane, desfășurată la reședința din Abbottabad, unde ben Laden se ascundea, casă-fortăreață aflată apropiere de Islamabad. La 16 iunie, egipteanul Ayman Al-Zawahiri a fost desemnat să-l înlocuiască la conducerea organizației.

– 8 iunie: Liderul Al-Qaida din Estul Africii, comorianul Fazul Abdullah Muhammad, unul dintre actorii principali ai atentatelor antiamericane din 1998 din Nairobi (Kenya) și Dar es-Salaam (Tanzania), a fost ucis într-un schimb de focuri în Somalia.

– 22 august: Numărul doi din Al-Qaida, Atiyah abd al-Rahman este ucis în Pakistan, într-un atac american cu un avion fără pilot (dronă), în zona tribală Waziristan (nord-vest).

– 30 septembrie: Anwar al-Aulaqi, imam radical americano-yemenit, cu legături Al-Qaida, considerat inamic public de Washington, este ucis în Yemen într-un atac CIA cu drone. Aulaqi era bănuit de Washington de legături cu nigerianul Umar Faruk Abdulmutallab, autorul atentatului eșuat dintr-un avion de pasageri, din 25 decembrie 2009.

2012

– 9 februarie: Liderul Al-Qaida din Pakistan, Badar Mansoor, este ucis într-o ofensivă americană cu avioane fără pilot, în tabăra de antrenament de la Miranshah, principalul oraș din regiunea tribală Waziristanul de Nord.

– 6 mai: Un șef Al-Qaida din Peninsula Arabă (Aqpa), Fahd al-Quso, este ucis, în sudul Yemenului, într-un raid atribuit Statelor Unite. Fahd al-Quso era căutat de Statele Unite pentru implicarea în atacul împotriva USS Cole, în care au fost uciși 17 soldați ai marinei americane, în Golful Aden, în 2000.

– 29 mai: Isaf, forța armată a NATO în Afganistan, declară că l-a ucis într-un bombardament pe Sakhr al-Taifi, un saudit cunoscut și sub numele de Mushtaq and Nasim, considerat al doilea cel mai important membru Al-Qaida în Afganistan.

– 5 iunie: Statele Unite anunță moartea numărului doi în Al Qaida, libianul Abu Yahya al-Libi, ucis într-un atac cu avioane fără pilot în regiunile tribale din nord-vestul Pakistanului.

2013

– 25 ianuarie: Cea mai înaltă autoritate pentru securitate din Yemen, Comitetul Superior Național de Securitate, anunță moartea sauditului Said al-Shehri, cofondator și numărul doi în Al-Qaida în Peninsula Arabă (Aqpa). El a murit din cauza rănilor în urma unei operațiuni militare din 28 noiembrie 2012 în provincia Saada (nord).

– 1 martie: președintele Ciadului, Idriss Déby anunță moartea algerianului Abdelhamid Abu Zeid, unul dintre principalii lideri Al-Qaida din Maghrebul Islamic (Aqmi), ucis de trupele ciadiene în timpul unor confruntări din masivul Ifoghas (nordul Mali)

– 3 martie: Armata din Ciad anunță uciderea lui Mokhtar Belmokhtar, liderul istoric al Aqmi, la acea vreme disident, care a revendicat atacul și luarea de ostatici de la complexul gazifer de la In Amenas, din 16-29 ianuarie. Atacul terorist și asaltul armatei algeriene s-au soldat cu moartea a 37 de cetățeni străini, a unui algerian, și a 29 de atacatori.

Decesul celor doi nu au fost până în prezent confirmat de alte surse oficiale.