Hou Yu-Ih, principalul candidat al opoziției în scrutinul prezidențial din Taiwan, a exclus, joi, posibilitatea de a purta negocieri de reunificare cu Beijingul dacă va fi ales președinte sâmbătă, apreciind că este improbabilă o soluție politică chiar și dacă la Taipei va fi instalată o administrație mai flexibilă față de China.
Hou Yu-Ih, fost șef al poliției și candidatul partidului Kuomintang în scrutinul prezidențial din Taiwan, a declarat că, deși formațiunea aflată la guvernare, Partidul Progresist Democratic, poartă o parte din responsabilitate pentru amplificarea tensiunilor cu Beijingul, el nu își face iluzii despre intențiile Chinei în legătură cu Taiwanul.
”Pe durata mandatului meu, nu voi aborda tema unificării. În relațiile din Strâmtoarea Taiwan, nu te poți baza doar pe o parte”, a declarat Hou Yu-Ih, conform cotidianului Financial Times, subliniind că va avea ca prioritate consolidarea apărării Taiwanului, nu relansarea dialogului cu Beijingul.
Tot joi, Administrația de la Beijing i-a avertizat pe alegătorii taiwanezi să nu îl susțină pe Lai Ching-Te, actual vicepreședinte și candidatul Partidului Progresist Democratic, care a refuzat să considere Taiwanul ca fiind parte a Chinei.
”Noi sperăm sincer că cei mai mulți compatrioți din Taiwan vor recunoaște pericolul extrem generat de linia pro-independență a Partidului Progresist Democratic și pericolul extrem pe care Lai Ching-Te îl va genera în sensul unei confruntări și a unui conflict în Strâmtoarea Taiwan și sperăm că vor face alegerea corectă în acest moment de răscruce”, a comunicat Oficiul pentru Taiwan din cadrul Administrației de la Beijing.
China, care consideră Taiwanul teritoriul său și amenință să îl anexeze cu forța dacă nu va reuși unificarea pe cale politică, i-a contestat constant pe președintele Tsai Ing-Wen și Partidul Progresist Democratic, considerându-i separatiști. Mesajul transmis astăzi de Beijing reprezintă cel mai puternic avertisment de până acum.
Analiștii politici nu cred că Beijingul consideră pozitivă niciuna dintre forțele politice centrale de la Taipei, deși Partidul Comunist Chinez are discuții constante cu formațiunea Kuomintang (KMT), fostul adversar din războiul civil chinez, iar acum cea mai mare mișcare politică de opoziție din Taiwan.
Foto: Profimedia