Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a fost acuzat de Saad Aljabri, fost oficial al serviciilor de informaţii saudite, că a trimis o echipă în Canada pentru a -l ucide.
Planul a esuat la scurt timp după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în Turcia, potrivit documentelor judiciare depuse în acuzația americană.
Presupusul complot a eșuat după ce agenții de frontieră canadieni au devenit suspiciosi cu privire la incercarea echipei să intre în țară pe Aeroportul Internațional Pearson din Toronto, spun documentele instanței, potrivit BBC.
Plângerea de 106 de pagini a fost depusă la Washington DC si îl acuză pe prinț că a încercat să-l ucidă pe Jabri pentru a-l reduce la tăcere, pentru ca el ar deține „informații amețitoare”. Documentul sustine că asasinii fac parte din așa-numita „Echipă Tigru” din grupul de mercenari personali ai prințului saudit care ar fi încercat să intre în Canada cu vize turistice în octombrie 2018.
Jabri susține că Mohammed bin Salman a făcut eforturi repetate pentru a-l readuce în Arabia Saudită, trimițând chiar mesaje private, inclusiv unul pe WhatsApp prin care ameninta: „Cu siguranță vom ajunge la tine”.
Apoi, la mai puțin de două săptămâni de la uciderea jurnalistului Khashoggi, Jabri spune că „Echipa Tigru”a călătorit în Canada cu intenția de a-l ucide.
Dosarul instanței spune că grupul transporta două pungi cu instrumente medico-legale.
Cu toate acestea, agenții de frontieră canadieni „au devenit rapid suspecti” și le-au refuzat intrarea după intervievarea acestora, spune acesta.
Domnul Jabri îl acuză pe prințul coroanei de tentativă de omor extrajudiciar cu încălcarea Legii privind protecția victimelor torturii din SUA și cu încălcarea dreptului internațional.
Guvernul saudit nu a oferit niciun comentariu.
Bill Blair, ministrul federal al securității publice din Canada, a declarat că nu poate să comenteze cazul concret, dar a spus că guvernul este „conștient de incidentele în care actorii străini au încercat să monitorizeze, să intimideze sau să amenințe canadieni și pe cei care trăiesc în Canada”.
„Este complet inacceptabil și nu vom tolera niciodată ca actorii străini care amenință securitatea națională a Canadei sau siguranța cetățenilor și a rezidenților noștri. Canadienii pot fi siguri că agențiile noastre de securitate au abilitățile și resursele necesare pentru a detecta, investiga și răspunde la astfel de amenințări”, el a spus.
„Vom lua întotdeauna măsurile necesare pentru a-i păstra pe canadieni și pe cei de pe solul canadian în siguranță și invităm oamenii să raporteze orice astfel de amenințări la adresa autorităților de aplicare a legii.”
În luna mai, BBC a raportat că fiii domnului Jabri au fost luati drept „ostatici”.
Timp de ani, el a fost mana dreapta a prințului Mohammed bin Nayef, căruia i s-a atribuit în mare parte înfrângerea insurgenței al-Qaeda din anii 2000. El a fost, de asemenea, linia principală în toate relațiile dintre Arabia Saudită cu agențiile de informații „Five Eyes” (SUA, Marea Britanie, Canada, Australia, Noua Zeelandă).
Un om cu vorbă liniștită, cu un doctorat în inteligență artificială de la Universitatea Edinburgh, domnul Jabri s-a ridicat la rangul de ministru al cabinetului și a ocupat un grad de general-maior în ministerul de interne.
Dar în 2015 totul s-a schimbat. Regele Abdullah a murit, iar jumătatea fratelui său Salman a urcat pe tron, numindu-l pe fiul său tânăr și testat, Mohammed bin Salman, cunoscut pe larg ca MBS, ministru al Apărării.
În 2017, Mohammed bin Salman a efectuat o lovitură de stat cu binecuvântarea tatălui său. El a uzurpat efectiv pe următorul în linie către tron, prințul Mohammed bin Nayef, devenind el însuși prințul coroanei.
Printul este arestat în prezent, bunurile sale au fost confiscate, iar cei care au lucrat pentru el au fost scoși din posturile lor. După ce a fugit din Arabia Saudită în 2017, domnul Jabri a fugit în Canada prin Turcia.