Prima pagină » Știri externe » Prințul Friso al Olandei a murit, din cauza rănilor suferite în timpul unui accident de schi din 2012

Prințul Friso al Olandei a murit, din cauza rănilor suferite în timpul unui accident de schi din 2012

Prințul Friso al Olandei a murit, din cauza rănilor suferite în timpul unui accident de schi din 2012
Prințul Friso al Olandei, fratele regelui Willem-Alexander, a murit luni dimineață din cauza rănilor suferite în timpul unui accident de schi produs în Austria în 2012, a anunțat serviciul de presă al familiei regale, reamintind că acesta se afla într-o stare de "cunoștință minimală", potrivit AFP.

Prințul Friso al Olandei, fratele regelui Willem-Alexander, a murit luni dimineață din cauza rănilor suferite în timpul unui accident de schi produs în Austria în 2012, a anunțat serviciul de presă al familiei regale, reamintind că acesta se afla într-o stare de „cunoștință minimală”, potrivit AFP.

„Majestatea sa regală anunță cu regret faptul că alteța sa regală prințul Johan Friso Bernhard Christiaan David, prințe de Orange-Nassau, Jonckheer van Amsberg a murit în această dimineață la vârsta de 44 de ani, în palatul Huis ten Bosch din Haga”, se afirmă într-un comunicat emis de serviciul de presă al casei regale.

„Prințul Friso a decedat în urma complicațiilor apărute din cauza vătămărilor produse la nivelul creierului, provocate de lipsa oxigenului, în timpul accidentului de schi din 17 februarie 2012, de la Lech, în Austria”, a precizat aceeași sursă.

Johan Friso, în vârstă de 44 de ani, un schior experimentat, a fost prins de o avalanșă pe 17 februarie, în timp ce schia în localitatea austriacă Lech, împreună cu un prieten de-al său, pe o pistă nemarcată, în condițiile în care riscul de producere a avalanșelor era în acea perioadă extrem de mare (de nivel patru pe o scară de cinci trepte).

Prințul olandez a rămas prins sub zăpadă circa 20 de minute, înainte de a fi scos de salvamontiști, timp în care creierul său nu a fost oxigenat. Din acest motiv, prințul s-a aflat în stop cardiac circa 50 de minute, timp în care a fost nevoie de reanimare – o durată considerată prea lungă de medici.

Aflat mai întâi în comă, prințul a prezentat în cele din urmă „semne foarte slabe de cunoștință”, în noiembrie. Starea sa „nu s-a schimbat de atunci”, a precizat serviciul de presă al casei regale.

Prințul Friso a fost externat din spitalul Wellington din Londra pe 9 iulie și a fost transferat în palatul regal, reședința mamei sale Beatrix, unde ar fi urmat să petreacă această vară și unde o echipă medicală se ocupa de el în permanență.

Regina Beatrix a abdicat pe 30 aprilie în favoarea fiului ei cel mare, Willem-Alexander, și va părăsi palatul regal spre sfârșitul anului, urmând să se retragă într-un alt castel a cărui renovare a început de curând. Ea mai are un al treilea fiu, Constantijn.

Guvernul olandez nu a autorizat căsătoria prințului Johan Friso cu Mabel Wisse Smit, cu care are două fiice, Luana și Zaria, și din acest motiv el nu mai face parte oficial din casa regală olandeză. El și-a păstrat totuși titlul de prinț de Orange-Nassau.

Citește și