Prințul Harry a ajuns la Polul Sud vineri, după ce a parcurs peste 320 de kilometri în cadrul unei expediții caritabile de trei săptămâni, organizată de asociația Walking With The Wounded, informează AFP.
Grupul, format din 12 soldați răniți în conflictele din Afganistan și Irak, unii dintre ei cu membre amputate, originari din Marea Britanie, Statele Unite, Canada și Australia, a sosit la Polul Sud vineri, în jurul orei 12.00 GMT, conform asociației Walking With The Wounded.
Inițial, expediția trebuia să fie o întrecere între trei echipe – echipa Marii Britanii, a Statelor Unite și a țărilor din Commonwealth -, dar ideea competiției a fost abandonată datorită stării de oboseală a unora dintre participanți, care nu s-au putut confrunta cu dificultățile terenului.
Echipele au decis, cu toate acestea, să își continue înaintarea spre Polul Sud, trăgând sănii cu 70 de kilograme de bagaje și înaintând într-un ritm de 14 până la 19 kilometri pe zi, la temperaturi de minus 35°C și suportând vijelii de aproximativ 80 de kilometri pe oră.
„Știam că nu va fi ușor, dar tocmai de aceea provocarea este atât de formidabilă”, a declarat Ed Parker, directorul expediției și cofondatorul asociației Walking With The Wounded, care îi ajută pe soldații răniți să se reintegreze în viața civilă.
Prințul Harry, în vârstă de 29 de ani, al patrulea moștenitor în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, care a făcut serviciul militar în Afganistan ca pilot de elicopter, a patronat această expediție.
Într-un mesaj audio difuzat miercuri, prințul Harry a spus că toată lumea era „un pic obosită”, dar „și-a regăsit ritmul”.
În 2011, prințul Harry a participat la o expediție către Polul Sud, care însă a trebuit să fie întreruptă pentru a fi prezent la căsătoria fratelui său, prințul William, cu Kate Middleton.
Nepotul reginei Elizabeth a II-a este primul membru al familiei regale care a a ajuns la Polul Sud.
Cu toate acestea, soțul reginei Elizabeth a II-a, prințul Philip, a traversat cercul Antarcticii în 1957, la bordul navei „Britannia”, pentru a aduce un omagiu exploratorului polar Ernest Shackleton.
Cu ocazia sărbătoririi a 60 de ani de domnie a reginei Marii Britanii, în 2012, o treime din teritoriul britanic al Antarcticii – o suprafață de 437.000 km pătrați – a fost redenumit, în onoarea sa, „Queen Elizabeth Land”.