Franța a fost amenințată din nou cu sancțiuni, miercuri, de către Comisia Europeană (CE), în urma afirmațiilor ministrului socialist de Interne Manuel Valls despre imposibilitatea inserției acestora și expulzarea inevitabilă a celor mai mulți dintre ei, relatează AFP.
„Majoritatea (romilor) trebuie să fie condusă la frontieră”, a insistat miercuri Manuel Valls pentru grupul de radio-televiziune RMC/BFMTV. „Este iluzoriu să ne gândim că vom soluționa această problemă doar prin inserție” socială, declarase deja ministrul francez marți, evocând „moduri de viață (ale romilor) extrem de diferite de ale noastre (francezilor) și care se află, evident, în confruntare”.
„În România, dar și în Bulgaria într-o mai mică măsură, trebuie să aibă loc proiectele de inserție”, a subliniat el miercuri.
Într-o reacție, CE a amintit că romii, cetățeni europeni, au dreptul să circule liber în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE).
„Dacă aceste principii înscrise în Tratatate nu sunt respectate, Comisia va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispoziție”, a avertizat Olivier Bailly, un purtător de cuvânt al CE, răspunzând unei întrebări despre eventuale sancțiuni
„Franța respectă toate convențiile europene”, a replicat miercuri după-amiaza Manuel Valls.
CE are posibilitatea să deschidă o procedură de infringement împotriva unui stat membru, în cazul în care ea apreciază că țara respectivă nu respectă drepturile fundamentale în vigoare în UE.
Ea a deplâns o confuzie „voluntară sau involuntară” în regulile și principiile europene pe care o fac oficiali politici din Franța.
„Urmează alegeri în Franța”, a rezumat Viviane Reding, vicepreședinta CE însărcinată cu Justiția, referindu-se la alegerile municipale din această țară, prevăzute în martie 2014.
În urmă cu trei ani, sub președinția lui Nicolas Sarkozy, Reding a amenințat deja Franța în acest sens, dacă nu oprește expulzările romilor.
Miercuri, ea a evocat suma de „50 de miliarde de euro” pe care UE a pus-o la dispoziția statelor membre în vederea inserției romilor. „Însă banii nu ajung acolo unde ar trebui să ajungă, în comune, la primari, acolo unde există așezări ilegale care trebuie să fie desființate”, a spus ea.
Comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru Drepturile Omului Nils Muiznieks s-a declarat, la rândul său,”foarte îngrijorat” de „retorica antiromi” din Franța, apreciind că ea riscă să „ia un viraj periculos odată cu viitoarele alegeri muncipale și europene”.
Record de romi expluzați
Potrivit unui raport Amnesty International (AI) dat publicității miercuri, numărul romilor expluzați din Franța este „în creștere și s-au atins recorduri în 2012 și 2013”.
„În 2012, 11.982 de imigranți romi au fost goniți din imobile ocupate și tabere în care locuiau”, un număr care „a crescut foarte puternic în primele două trimestre din 2013, ajungând la 10.174 de persoane, un nivel niciodată atins de la începutul înregistrării acestor date în 2010”, subliniază AI.
Aceste date par să arate că sosirea stângii la putere nu a modificat situația precară în care trăiesc romii în Franța.
Guvernul francez „a creat o nouă abordare asupra situației populațiilor rome”, a subliniat miercuri ministrul francez pentru Afaceri Europene Thierry Repentin. „Voința de acțiune a autorităților române față de populația romă a fost urmată de primele efecte, mulțumită unor proiecte concrete de inserție” finanțate cu concursul UE, a declarat el pentru presă.
Însă afirmațiile lui Valls au suscitat critici inclusiv în tabăra sa, colegul său Arnaud Montebourg, ministrul francez al Industriei, catalogându-le drept „excesive”. Primul secretar al Partidului Socialist (PS) Harlem Désir a declarat, la rândul său, că nu crede „în teoriile potrivit cărora anumite populații nu pot fi integrate”.
În Europa există 10-12 milioane de romi, iar cea mai mare parte dintre ei sunt cetățeni europeni.