Prima pagină » Știri externe » Probleme de familie: Schulz îl urechează pe Ponta, Crețu îl liniștește pe Schulz

Probleme de familie: Schulz îl urechează pe Ponta, Crețu îl liniștește pe Schulz

Probleme de familie: Schulz îl urechează pe Ponta, Crețu îl liniștește pe Schulz

Europarlamentarul PSD Corina Crețu a declarat, marți, la RFI, că președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a devenit „foarte pacifist și tolerant” în ultima vreme, pentru că are nevoie și de sprijinul CDU pentru a fi nominalizat președinte al Comisiei Europene.

Corina Crețu spune că, „dacă vorbești la începutul secolului 21 despre amprentări și deportări, sigur că gândul nu poate să te ducă decât la acea perioadă despre care vorbea și domnul Ponta”.

„Deci, nu cred că domnul Ponta a greșit criticând acest demers al domnului Brok, care dacă ar fi aplicabil, ar deschide ușa unor abuzuri imense. Cred că este inacceptabil ca președintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European să vorbească despre amprentări și deportări”, a adăugat Crețu.

Europarlamentarul PSD crede că Martin Schulz se află într-o situație sensibilă: „Sigur că acum domnul Schulz se află într-o situație destul de sensibilă, pentru că dânsul are nevoie și de sprijinul CDU pentru nominalizarea sa ca președinte al Comisiei Europene, ceea ce noi bineînțeles îl sprijinim și a devenit foarte pacifist în ultima perioadă, mai ales după ce SPD a intrat în alianță cu CDU”.

Totodată, Corina Crețu îl critică pe europarlamentarul Cristian Preda, pentru reacția acestuia: „Am văzut că primul lucru pe care l-a făcut ieri domnul Preda a fost să intoxice opinia publică și să facă din țânțar armăsar (…). E clar că ne aflăm într-o perioadă în care se dorește inflamarea spiritelor, să se arate că noi suntem criticați și așa mai departe”.

Crețu declară că „din partea domnului Schulz a fost o acțiune de solidaritate cu colegul său din PE, pentru că, în general, dânsul a devenit foarte tolerant”.

„Dar eu cred că ceea ce a spus domnul Brok nu trebuie tolerat”, a arătat Corina Crețu.

Liderul delegației PSD în PE, Cătălin Ivan, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că președintele PE, socialistul Martin Schulz, a făcut referire, luni, în plen, la premierul român Victor Ponta, dar nu ca un atac sau cu agresivitate.

„În primul rând, nu a fost foarte clar la cine s-a referit, pentru că vorbea de președintele unei țări. Apoi, într-un final, a zis de primul-ministru, dar în niciun caz nu era un ton acuzator sau un atac la Victor Ponta, ci pur și simplu a menționat declarațiile lui Brok și a spus că va avea o discuție cu primul-ministru, pentru că și acesta a făcut anumite acuzații care nu se fac”, a precizat Ivan.

„A fost totul civilizat, calm, adică nu agresiv, nu l-a tras la răspundere nimeni pe Victor Ponta în Parlamentul European”, a adăugat Ivan.

El a spus că, după intervenția social-democratului Victor Boștinaru, Schulz a precizat că va discuta despre declarațiile făcute de Brok și Ponta cu cei doi, dar nu în plen.

„Mai mult, când Victor Boștinaru a luat cuvântul și a încercat să spună că nu ne interesează conflictul dintre Brok și Băsescu – pentru că era o confuzie generală, pe noi ne interesează ce a declarat Brok, că e împotriva românilor și așa mai departe – Schulz a zis că ce a declarat Brok și ce a declarat Victor Ponta sunt două lucruri pe care le va discuta cu cei doi, nu în plenul Parlamentului European”, a spus Ivan.
El a precizat că a fost convins, când l-a auzit pe Schulz, că ar fi declarat ceva Traian Băsescu împotriva lui Brok și că e un conflict între Brok și Băsescu, deși „nu avea logică” acest lucru, întrucât președintele nu a facut declarații referitoare la Brok.

„E înregistrarea pe site, se vede foarte clar că zice de două ori la început de președintele țării, iar după aceea, când intervine Boștinaru, spune că nu e locul aici în plen să discutăm ce a zis unul și ce a zis altul, că va discuta el cu cei doi. Deci nimic, cu alte cuvinte. A făcut referire la Victor Ponta, dar în niciun caz ca un atac sau cu agresivitate, ci dimpotrivă, că va discuta și cu el și cu Brok și vor lămuri ce a zis unul, ce a zis unul, însă nu în plenul Parlamentului”, a spus Ivan.
Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a precizat, luni, în deschiderea sesiunii PE, că declarațiile făcute de premierul Victor Ponta la adresa europarlamentarului PPE Elmar Brok sunt reprobabile și că va avea o discuție cu șeful Guvernului de la București pe acest subiect.

Inițial, Martin Schulz a vorbit despre declarațiile „președintelui” la adresa lui Elmar Brok, ulterior precizând că se referă la premierul Ponta și că va clarifica respectivele afirmații.
„Am auzit că domnul Brok a fost atacat într-un discurs de premierul român. Media a informat că s-a făcut o paralelă între ceea ce a spus domnul Brok despre imigrație și declarații ale naziștilor. Este o chestiune pe care o voi clarifica cu domnul Ponta, dar trebuie să subliniez că aceste comparații cu naziștii sunt total inacceptabile. În plus, domnul Brok este în mod clar un om de o mare integritate”, a declarat liderul socialist.

„Nu pot să fiu de acord cu astfel de declarații făcute de un premier al unei țări europene”, a mai spus Schulz.

Europarlamentarul PSD Victor Boștinaru a încercat să aibă o intervenție în acest sens, dar a fost întrerupt imediat de Martin Schulz, care i-a spus că a citit despre acest subiect și că va avea o discuție atât cu premierul Victor Ponta, cât și cu europarlamentarul PPE Elmar Brok.

„Domnule Boștinaru, nu vom avea aici o dezbatere despre ceea ce domnul Brok și domnul Ponta au spus sau n-au spus. Știu asta din scrisori și din media. Voi cerceta ceea ce s-a spus. Dacă cineva a comparat pe altcineva cu naziștii, voi condamna acest lucru”, a precizat Schulz.
Și europarlamentarul Cristian Preda a scris, luni, pe contul său de Twitter, că președintele PE, Martin Schulz, a declarat că este inacceptabil că premierul Victor Ponta l-a tratat pe Elmar Brok drept nazist.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, că imigranții care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimiși rapid în țările de origine.

„Imiganții care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de șomaj), alocația pentru copii și asigurarea de sănătate trebuie trimiși rapid înapoi în țările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente”, a spus Brok, citat de ziarul Bild.
În replică, premierul Victor Ponta a declarat, la 6 ianuarie, că europarlamentarul german Elmar Brok este „demagog, iresponsabil și populist”, care are o gândire „nazistă, fascistă”, la fel ca eurodeputatul PDL Monica Macovei.

„Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populiști, cum e domnul Brok, care au intervenit dese ori și în România și erau foarte bine mediatizați de presa băsistă, ca niște extraordinari europarlamentari. Dar, cu această ocazie, am aflat ce gândesc despre români: că trebuie să ne amprenteze, că trebuie să fim toți eventual ținuți în spatele unor garduri electrificate. Ăștia sunt prietenii lui Macovei. Ce vă miră? De fapt, și gândesc la fel. O gândire nazistă. Și doamna Macovei are o gândire fascistă, nazistă. Și domnul Brok la fel. Cine se aseamănă, se adună”, a spus Ponta.

Autor

Citește și