Atena riscă să rămână fără fonduri în trei săptămâni, dacă nu poate convinge creditorii să furnizeze sprijin financiar.
Autoritățile elene au încercat să minimizeze faptul că nu au încheiat acordul cu „grupul de la Bruxelles” format din reprezentanți ai UE și FMI, afirmând că vor să încheie un acord în baza unor măsuri care să nu afecteze creșterea economică.
O sursă apropiată discuțiilor a spus că oprirea negocierilor nu este semnul unei rupturi, ci un indiciu al progreselor lente ale discuțiilor.
Subiectul disputei este lista de reforme prezentate oficialilor de la Bruxelles la sfârșitul săptămânii trecute, prin care oficialii eleni vor să arate că angajamentele lor privind disciplina financiară merită sprijin financiar.
Oficialii zonei euro au spus însă că lista prezentată de liderii eleni reprezintă un set de idei și nu un plan complet. Un oficial european a afirmat că creditorii trebuie încă să primească lista pe care o așteaptă.
Miercuri urmează să aibă loc o teleconferință a secretarilor de stat din Ministerele de Finanțe ale statelor din zona euro.
„În mod evident așteptăm să primim lista cât mai curând posibil. Acesta este scopul discuțiilor care au loc. Să facem schimb de informații asupra măsurilor detaliate de reformă și a intențiilor”, a spus oficialul european.
Surse apropiate discuțiilor au declarat luni că este foarte puțin probabil ca miniștrii din zona euro să se întâlnească înainte de jumătatea lunii aprilie pentru a debloca fonduri pentru Grecia.
Asta înseamnă că autoritățile de la Atena trebuie să facă rost de bani să plătească salariile și pensiile la sfârșitul lunii aprilie și să rambursele FMI o datorie de 460 de milioane de euro, pe 9 aprilie.