Probleme pentru un stat membru UE: un partid prorus ar putea câștiga alegerile legislative
Potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta de institutul independent Turu-uuringute AS, Partidul de Centru (prorus) are un avans de cinci puncte procentuale față de Partidul Reformist al premierului Taavi Roivas. Un alt sondaj publicat în urmă cu o săptămână de institutul TNS Emor credita Partidul Reformist cu un avans de un punct față de Partidul de Centru.
Partidul Reformist se află la guvernare din 1999, dar sprijinul său a scăzut cu aproximativ 5-6 puncte procentuale de la ultimele alegeri din 2011, în mare parte din cauza formării a două partide populiste, care ar putea obține suficiente voturi pentru a intra în Parlament.
În prezent, Partidul Reformist conduce o coaliție cu social-democrații, având împreună 52 de mandate din totalul de 101 ale Parlamentului.
Campaniile electorale din această țară cu 1,3 milioane de locuitori s-au concentrat pe nevoia sporirii măsurilor de securitate, pe fondul îngrijorării că Moscova ar putea încerca să destabilizeze țările baltice în contextul crizei ucrainene. Alte subiecte care au dominat campania sunt taxele și salariile.
Estonia, ca și Letonia și Lituania, și-au recâștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991 și au importante minorități ruse. Această minoritate tinde să susțină Partidul de Centru, care are un tratat de cooperare cu partidul Rusia Unită al președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce etnicii estoni votează cu alte partide.
Partidul de Centru este creditat în sondaje cu cele mai multe voturi, dar ar putea avea dificultăți la formarea unei coaliții. Cele trei partide mari – Partidul Reformist, social-democrații și Uniunea Pro Patria și Res Publica (IRL, dreapta conservatoare) – au anunțat că nu vor participa la un Guvern condus de liderul de centru Edgar Savisaar, primarul capitalei Tallinn.
Sondajele de opinie arată de asemenea că două formațiuni populiste noi – Partidul Poporului Conservator din Estonia (EKRE) și Partidul Liber Eston – ar putea atinge pragul de 5% necesar pentru a intra în Parlament.