Gazprom va reduce, începând cu 1 decembrie, cu 56,5% cantitatea de gaze naturale pe care o livrează în Republica Moldova.
Decizia vine la doar câteva luni după o altă scădere a livrărilor, în contextul în care autoritățile de la Chișinău se confruntă cu o gravă criză energetică în prag de iarnă.
Secretarul de Stat în Ministerul moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, a explicat că gigantul rus a rezervat capacități de transport ale operatorului gazoductelor din Ucraina pentru punctele de conexiune cu Republica Moldova doar pentru 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi pentru perioada octombrie 2022 – septembrie 2023.
Astfel, deși pe 21 noiembrie a avut loc o licitație pentru rezervarea capacității luare de transport la punctele de interconectare dintre Ucraina și Moldova (PI Grebeniki și PI Oleksiivka), nu au fost rezervate și capacități suplimentare, a declarat oficialul de la Chișinău, citat de deschide.md.
„Astfel, începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la SAP Gazprom către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5% în luna decembrie 2022, reieșind din volumul de gaze naturale coordonat de SA Moldovagaz și SAP Gazprom pentru luna decembrie conform Contractului de furnizare a gazelor naturale (189 mil. m³ – malul drept și 217 mil. m³ – malul stâng)”, a explicat secretarul de stat.
Gigantul rus a acuzat, prin intermediul unui comunicat transmis marți, că Ucraina înmagazinează unele cantități de gaze naturale destinate Republicii Moldova.
Potrivit Gazprom, cantitatea de gaze destinate Republicii Moldova și care intră în Ucraina este mult mai mare decât cea care ajunge de facto în Moldova.
Cu toate acestea, Constantin Borosan contrazice informațiile venite de la Moscova.
„Clarificăm acum toate aceste aspecte. Nu înţelegem care este învinuirea faţă de operatorul de transport din Ucraina. Este un aspect legat de punctele de interconectare, prin care sunt transportate gazele naturale”, a reacţionat secretarul de stat.
Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, nuanțează, însă, declarațiile secretarului de stat și spune că, la fel ca în noiembrie, Republica Moldova urmează să primească în decembrie aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale de la Gazprom.
Astfel, spune oficialul, nu este vorba despre o reducere a volumelor de la o lună la alta, ci pur și simplu este respectat contractul de furnizare.
„Nu este vorba de reducerea volumelor comparativ cu luna noiembrie. Este vorba de reducere conform contractului. Aceleași volume pe care am primit în noiembrie, vom primi și în decembrie”, a declarat Ceban.
La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat reducerea livrărilor către Republica Moldova, acuzând că autoritățile de la Chișinău au datorii uriașe către gigantul rus din domeniul gazelor naturale.
La acea vreme, autoritățile de la Chișinău au criticat decizia companiei, susținând că Republica Moldova își achită datoriile.
„Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale. Nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale.
Datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent. Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin. Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, transmitea la acea vreme Guvernul de la Chișinău.
Ca urmare a reducerii cantităților de gaze livrate din Rusia, Republica Moldova a fost nevoită să reducă la rândul său livrările către regiunea separatistă Transnistria, ceea ce a dus la suspendarea livrărilor de energie electrică produsă la centrala Cuciurgan din Transnistria către Moldova.
Iar problemele au continuat pentru Moldova, după ce autoritățile ucrainene au fost nevoite să oprească livrările de energie electrică din cauza bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice a țării.
În acest context, Republica Moldova primește energie din România, pe care o cumpără inclusiv prin contractul de avarie semnat cu România. Recent, țara s-a confruntat cu o pană majoră de curent, după ce una dintre liniile care transportă energie în Moldova s-a deconectat de la sistem ca urmare a atacurilor ruse din Ucraina.
Săptămâna trecută, Guvernul României a decis suplimentarea cu 1,695 de milioane de lei a sprijinului bugetar de 50 de milioane de euro acordat deja de România Republicii Moldova, pentru consolidarea securității energetice.
Decizia a fost luată prin actualizarea Planului anual de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară aferent anului 2022.
Potrivit Guvernului, suma provine ca urmare a reportării pentru anul 2023 a unui proiect dedicat consolidării capacității administrative a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, fondurile aferente, urmând a fi dirijate către Ministerul Finanțelor din Republica Moldova, sub formă de sprijin bugetar direct.