Procedura demiterii lui Donald Trump. Legături cu oligarhi, relațiile cu Ucraina și Rusia

Publicat: 17 10. 2019, 21:38

Apropiați ai președintelui Donald Trump au primit, în eforturile pentru discreditarea adversarilor liderului SUA, documente și informații-cheie despre un oligarh ucrainean căutat de autoritățile americane pentru corupție, afirmă surse citate de publicația Time. Informațiile au fost furnizate de echipa de apărare judiciară a lui Dmitry Firtash, un bogat om de afaceri care deține active în Europa și care trăiește de cinci ani în Viena, contestând extrădarea în SUA sub acuzațiile de mită și extorsiune. Departamentul de Stat american a anunțat în 2017 că omul de afaceri era în „eșalonul superior al asociaților grupurilor ruse de criminalitate organizată”, dar Firtash neagă vehement acest lucru și respinge toate celelalte acuzații.

În cadrul pregătirii apărării judiciare, avocații lui Firtash au colectat documente care conțin acuzații controversate la adresa fostului procuror special american Robert Mueller și a fostului vicepreședinte Joe Biden. Avocații lui Firtash le-au transmis aceste documente și alte informații asociaților lui Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump.

În numeroasele aparții pe la televiziuni, Rudy Giuliani a prezentat unele dintre aceste documente publicului american ca fiind dovezi ale unor nereguli comise de Robert Mueller și Joseph Biden. Un document-cheie este un rechizitoriu elaborat de un fost procuror ucrainean prin care Biden este acuzat de corupție. „Martorul pe care mă bazez”, a declarat Giuliani pe 6 octombrie la Fox News, a fost procurorul Viktor Shokin. „Acesta este rechizitoriul pe care l-am dezvăluit”, a precizat Giuliani, fără a menționa că a obținut documentul de la echipa de apărarea judiciară a lui Firtash. La începutul documentului, Shokin scrie că face declarațiile „la solicitarea avocaților lui Dmitry Firtash”.

Întrebat despre legăturile cu echipa juridică a lui Firtash, Giuliani a transmis publicației Time: „Nu îl reprezint pe domnul Firtash și nu l-am întâlnit niciodată”. Giuliani nu a răspuns solicitărilor de a face comentarii suplimentare.

În ultimele două luni, o investigație realizată de revista Time a depistat că unele dintre acuzațiile lui Giuliani referitoare la Biden și Mueller provin dintr-o relație controversată, în care un străin căutat de autoritățile americane sub acuzații de corupție a trecut la acțiuni, în cadrul strategiei de apărare judiciară, care îl ajută pe președintele SUA să îi atace pe principalii critici. Această aliniere de interese s-a produs în același timp, cu multe scopuri și interlocutori comuni, cu efortul paralel al lui Donald Trump și Rudy Giuliani de a exercita presiuni asupra Ucrainei pentru a investiga familia Biden. Eforturile din Ucraina au fost dezvăluite în septembrie, într-o sesizare făcută de un activist pentru integritate din serviciile de informații. Sesizarea face acum obiectul unei anchete a Camerei Reprezentanților care ar putea conduce la inițierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump pentru abuz în funcție.

Cine este Dmitry Firtash

Considerat oligarh, Dmitry Firtash este președintele Consiliului de administrație al companiei Group DF, fiind o persoană foarte influentă în fostele administrații Viktor Iușcenko și Viktor Ianukovici și un intermediar al companiei ruse Gazprom. „Firtash, care a făcut avere din afaceri cu gaz, din industria chimică și din televiziune, este unul dintre cei mai puternici oameni din Ucraina. Are legături strânse cu Rusia, profitând de pe urma contractelor cu Gazprom și cu oameni din anturajul restrâns al președintelui rus Vladimir Putin”, explică agenția de presă Bloomberg.

Rudy Giuliani este suspectat că a primit 500.000 de dolari de la un finanțator al campaniei lui Donald Trump

Rudolph Giuliani, avocatul personal al președintelui Donald Trump, a primit 500.000 de dolari pentru activitatea efectuată pentru o companie fondată de un om de afaceri arestat preventiv pentru donații ilegale făcute campaniei electorale a actualului lider de la Casa Albă, a relatat agenția Reuters.

Omul de afaceri Lev Parnas, originar din Ucraina, este un apropiat al lui Giuliani și a fost implicat în eforturile avocatului de investigare a afacerilor familiei principalului rival politic al lui Trump, fostul vicepreședinte Joseph Biden.

Rudy Giuliani a declarat pentru Reuters că firma Fraud Guarantee, cofondată de Parnas, a angajat compania sa de consultanță, Giuliani Partners, în august 2018, pentru servicii de asistență juridică privind chestiuni de reglementare.

Procurorii federali din SUA au anunțat că „examinează interacțiunile lui Giuliani” cu Lev Parnas și cu un alt asociat al avocatului, Igor Fruman, care a fost, de asemenea, pus sub acuzare pentru finanțarea ilegală a campaniei lui Trump.

Lev Parnas și Igor Fruman, care au donat 325.000 de dolari, unui comitet politic care susține campania electorală a lui Donald Trump, sunt acuzați de conspirație, declarații false la Comisia Electorală Federală și falsificare de documente. Lev Parnas și Igor Fruman sunt implicați în eforturile lui Rudy Giuliani de a obține cooperarea unor oficiali din Ucraina în investigarea afacerilor fostului vicepreședinte Joseph Biden și a fiului acestuia, Hunter Biden.

Conform publicației The New Yorker, în septembrie, cu două săptămâni înainte de a fi arestat, Lev Parnas s-a aflat în Manhattan, la Hotelul Trump International & Tower. Parnas este considerat un element important în echipa de campanie a lui Donald Trump.

NYT: Un diplomat SUA din Ucraina susține că a fost revocat de Donald Trump în mod arbitrar

Marie Yovanovitch, retrasă din funcția de ambasador al SUA în Ucraina, a declarat vineri în Camera Reprezentanților că a aflat de la un oficial din Departamentul de Stat că președintele Donald Trump a insistat să o demită deși nu făcuse „nimic rău”, conform cotidianului The New York Times.

În cadrul unei depoziții efectuate într-o ședință privată, în ancheta parlamentară care ar putea conduce la inițierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, Marie Yovanovitch a criticat politica externă a Administrației de la Washington, avertizând că influențele și interesele personale au afectat discernământul diplomaților, riscând să submineze interesele naționale și să conducă la plecarea unor specialiști de calitate. Conform NYT, Marie Yovanovitch a declarat că i s-a părut „incredibil” că a fost revocată din funcția de ambasador. Decizia a fost luată, „din ceea ce vă pot spune, pe baza unor rațiuni nefondate și false invocate de oameni care au motive în mod clar dubioase”, a afirmat ea.

„În prezent, văd că Departamentul de Stat este atacat și umbrit din interior”, a continuat diplomatul, argumentând că acuzațiile potrivit cărora nu i-ar fi fost loială președintelui Donald Trump, emise de aliați ai avocatului Rudolph Giuliani, sunt total „fictive”. „Nu știu care sunt motivele pentru care mă atacă domnul Giuliani”, dar apropiați ai lui „poate că au crezut că ambițiile financiare personale au fost blocate de politicile noastre anticorupție din Ucraina”, a spus ea. În declarațiile inițiale, Marie Yovanovitch nu a oferit detalii despre eforturile lui Donald Trump de a exercita presiuni asupra noului președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, pentru anchetarea afacerilor lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte Joseph Biden, nici despre Lev Parnas și Igor Fruman.

NYT: Oficiali români, invitați la Casa Albă de Gordon Sondland, fără ca acesta să fi informat Președinția SUA

Fiona Hill, fost consilier prezidențial american, le-a spus congresmenilor că ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, reprezintă un risc de securitate, menționând inclusiv un incident în care oficiali români au sosit neanunțați la Casa Albă, la invitația diplomatului american.

Audiată în Camera Reprezentanților, în contextul investigației care ar putea rezulta în destituirea președintelui SUA, Donald Trump, Fiona Hill a afirmat că Sondland – proprietarul unui lanț hotelier și care a făcut donații consistente pentru campania lui Trump înainte de a fi desemnat ambasador – nu pare să fie pregătit pentru această funcție, iar din această cauză ar putea reprezenta un risc de securitate, relatează The New York Times, citând două surse apropiate anchetei.

Fiona Hill, fost director pentru Afaceri Europene și Ruse în cadrul Consiliului prezidențial american pentru Siguranță Națională, a mai afirmat că a considerat că acțiunile lui Sondland l-au făcut vulnerabil în fața unor guverne străine din cauza lipsei sale de experiență și a menționat că ambasadorul a folosit adesea telefonul personal pentru a discuta chestiuni diplomatice oficiale. De asemenea, Hill a spus că Sondland le-ar fi spus în mod repetat oficialilor străini că pot vizita Casa Albă ori de câte ori doresc, fără ca diplomatul să informeze pe altcineva de la Casa Albă, astfel că la un moment dat oficiali români s-au prezentat neanunțați la reședința președintelui SUA, fără a avea o vizită programată. Totodată, Sondland le-a furnizat unor cetățeni străini numerele de mobil ale unor oficialilor americani, ceea ce reprezintă un risc în ceea ce privește contrainformațiile, a mai afirmat Hill, în cursul audierii.

Rudy Giuliani a avertizat cu dezvăluiri despre afacerile familiei Biden în România

Rudy Giuliani, avocatul președintelui american Donald Trump, a avertizat de două ori că va prezenta informații despre presupuse afaceri ilegale în România ale familiei fostului vicepreședinte Joseph Biden, favorit pentru a fi candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidențial din 2020.

„Ucraina este doar vârful aisbergului. Mergem la China, v-am spus despre România, mai am o țară care este pe listă”, a declarat Rudy Giuliani. Avocatul personal al președintelui Donald Trump a afirmat că există suspiciuni că președintele Ucrainei a primit „mită” pentru a bloca o anchetă care viza afacerile familiei Biden. „Nu spun că Biden a fost implicat în oferirea mitei, dar acesta este singurul lucru în care nu a fost implicat. Acest caz are un miros urât, oricât ar fugi ei de el. Vreau să fiți atenți nu doar la China, fiți atenți la România! Doar urmăriți România!”, a declarat Rudy Giuliani la postul Fox News, conform site-ului de știri Breitbart.com.

Anterior, Rudolph Giuliani l-a apărat pe președintele Donald Trump, criticând atitudinea presei și avertizând cu dezvăluiri despre afacerile familiei lui Joseph Biden în România. „Presa de la Washington a acoperit aceste lucruri în ultimii trei ani. Încerc să investighez un scandal de corupție masiv din perioada Administrației Barack Obama”, a declarat Rudy Giuliani într-un interviu acordat postului tv Fox News. „Hunter Biden spune: «Nu am făcut nimic rău». Stop, stop, nicio investigație. Nimic. Toate aceste lucruri ar fi trebuit să înceteze când președintele Donald Trump a spus că nu a făcut nimic rău”, a continuat Giuliani, criticând atitudinea presei americane față de președintele SUA. „De ce există acest tratament diferențiat față de republicani”, a continuat Giuliani, denunțând ancheta „falsă” a Camerei Reprezentanților și faptul că presa ar fi subordonată intereselor Partidului Democrat. „Presa nu relatează aceste lucruri. Dar eu am toate informațiile. Sunt numeroase lucruri care vor apărea. Nu am trecut încă la România. Să vedeți când vom ajunge la România (…)”, a subliniat Giuliani, numindu-l „escroc” pe Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte Joseph Biden.

Nancy Pelosi suspectează că Rusia este implicată în planul lui Donald Trump de compromitere a lui Joseph Biden

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, crede că Rusia este implicată în cazul controversatei conversații a președintelui Donald Trump cu omologul din Ucraina, Volodimir Zelenski, privind anchetarea lui Joseph Biden și a fiului acestuia, Hunter Biden. „Este greșit ca orice guvern străin să aibă interefernțe în procesul nostru electoral, dar iată că președintele SUA cere exact acest lucru”, a declarat Nancy Pelosi într-un interviu acordat MSNBC. „Și, apropo, cred că Rusia are o implicare în acest caz”, a precizat Nancy Pelosi, fără a oferi detalii.

Administrația Vladimir Putin este acuzată de ingerințe în scrutinul prezidențial desfășurat în SUA în 2016. Moscova a respins acuzațiile. Întrebată dacă ancheta care ar putea conduce la procedura demiterii președintelui Donald Trump s-ar putea încheia până la sfârșitul anului, Nancy Pelosi a precizat că Partidul Democrat va acționa „concentrat pe scop și rapid, dar nu pripit”. „Dar, analizând materialele pe care Administrația ni le oferă, de fapt ei accelerează procedura”, a precizat ea.

Camera Reprezentanților, aflată sub controlul opoziției democrate, a lansat o investigație parlamentară care ar putea conduce la inițierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreședinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcția de președinte al SUA, și a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigației, Camera Reprezentanților a trimis citații prin care le solicită unor membri ai Administrației de la Washington participarea la audieri și furnizarea documentelor referitoare la contactele președintelui Donald Trump cu Ucraina.

Ca reacție, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii dețin majoritatea, a anunțat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupție în Ucraina.

Cum funcționează procedura demiterii unui președinte al SUA

Camera Reprezentanților poate decide suspendarea unui președinte cu majoritate simplă, pentru acuzații de trădare, mită, delicte majore sau minore. În Senat urmează un proces judiciar coordonat de președintele Curții Supreme de Justiție. Demiterea din funcție a unui președinte poate fi decisă cu o majoritate de două-treimi.