Procurorii americani se folosesc de legea RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations) pentru a condamna mai mulți foști directori, profesori și administratori de școli, care au încercat să-și rotunjească salariile prin creșterea artificială a notelor obținute de copii la testele școlare, scrie Business Insider.
Marți, în timpul pledoariilor finale, un avocat al apărării a sugerat că folosirea RICO în cazul unor profesori reprezintă un abuz nemaiîntâlnit. „Puterea legii a fost mai încrâncenată ca oricând”, a declarat Akil Secret. „Sunt mincinoși, hoți, care și-au recunoscut faptele. Folosirea RICO este nejustificată… E un abuz. Profesori? Șantajiști? Serios?”.
12 foști profesori sunt judecați în Atlanta, într-un proces care a captat atenția unei națiuni. Un avocat al unuia dintre profesorii incriminați, Angela Williamson, a sugerat că disponibilitatea clientei sale de a se prezenta la proces este dovada nevinovăției. „Pentru cei care au fost acuzați pe nedrept, nicio sentință favorabilă nu ar fi mulțumitoare, deoarece imaginea lor a fost asociată iremediabil cu scandalul”, a declarat avocatul Gregg Griggs.
Scandalul a fost scos la iveală de doi jurnaliști, în 2008. Într-un articol, aceștia au analizat testele de la câteva școli, care aveau rezultate greu de crezut, inclusiv pe cele de la Școala Elementară Atherton, unde 88% dintre elevi trăiau în sărăcie în 2010. 50% dintre elevii de clasa a V-a au picat testul CRCT (Criterion-Referenced Competency Test) în primăvara lui 2008. Cei 32 de elevi au fost obligați să reia testul și l-au promovat în mod suspect. De asemenea, 26 dintre ei au obținut cele mai mari calificative, pentru un asemenea test.
Ancheta s-a bazat în mare parte pe mărturia unei profesoare pe nume Jackie Parks, care a recunoscut în fața investigatorului guvernamental Richard Hyde că a stat într-o sală „fără ferestre” cu elevii, unde au schimbat răspunsurile la examene. Parks a fost de acord să poarte un microfon și să-i înregistreze pe colegii săi.
„În cei 35 de ani de activitate ca investigator al statului Georgia, Richard Hyde a manipulat sute de infractori – judecători corupți, traficanți de droguri, evazioniști, șantajiști – care au devenit informatori, dar Jackie Perks a fost prima profesoară folosită în acest fel. A funcționat”, scriau jurnaliștii americani de la NYT.
Miercuri, procesul s-ar putea finaliza cu verdictele. „Ceea ce s-a întâmplat cu copiii noștri este trist”, a declarat procurorul Clint Rucker în fața juraților. „Au trișat și nu este corect. Tot ce vă cer este să faceți ceva în sensul acesta”.