Prima pagină » Știri externe » Procesul anului în SUA: Mai multe cadre didactice sunt judecate în baza unei legi pentru mafioți

Procesul anului în SUA: Mai multe cadre didactice sunt judecate în baza unei legi pentru mafioți

Procesul anului în SUA: Mai multe cadre didactice sunt judecate în baza unei legi pentru mafioți
Un proces controversat de înșelătorie, desfășurat în Atlanta, se apropie de sfârșit și în urma lui, mai multe cadre didactice ar putea ajunge la închisoare pentru 20 de ani, fiind judecate în conformitate cu legea aplicată în cazul mafioților.

Procurorii americani se folosesc de legea RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations) pentru a condamna mai mulți foști directori, profesori și administratori de școli, care au încercat să-și rotunjească salariile prin creșterea artificială a notelor obținute de copii la testele școlare, scrie Business Insider.

Marți, în timpul pledoariilor finale, un avocat al apărării a sugerat că folosirea RICO în cazul unor profesori reprezintă un abuz nemaiîntâlnit. „Puterea legii a fost mai încrâncenată ca oricând”, a declarat Akil Secret. „Sunt mincinoși, hoți, care și-au recunoscut faptele. Folosirea RICO este nejustificată… E un abuz. Profesori? Șantajiști? Serios?”.

12 foști profesori sunt judecați în Atlanta, într-un proces care a captat atenția unei națiuni. Un avocat al unuia dintre profesorii incriminați, Angela Williamson, a sugerat că disponibilitatea clientei sale de a se prezenta la proces este dovada nevinovăției. „Pentru cei care au fost acuzați pe nedrept, nicio sentință favorabilă nu ar fi mulțumitoare, deoarece imaginea lor a fost asociată iremediabil cu scandalul”, a declarat avocatul Gregg Griggs.

Scandalul a fost scos la iveală de doi jurnaliști, în 2008. Într-un articol, aceștia au analizat testele de la câteva școli, care aveau rezultate greu de crezut, inclusiv pe cele de la Școala Elementară Atherton, unde 88% dintre elevi trăiau în sărăcie în 2010. 50% dintre elevii de clasa a V-a au picat testul CRCT (Criterion-Referenced Competency Test) în primăvara lui 2008. Cei 32 de elevi au fost obligați să reia testul și l-au promovat în mod suspect. De asemenea, 26 dintre ei au obținut cele mai mari calificative, pentru un asemenea test.

Ancheta s-a bazat în mare parte pe mărturia unei profesoare pe nume Jackie Parks, care a recunoscut în fața investigatorului guvernamental Richard Hyde că a stat într-o sală „fără ferestre” cu elevii, unde au schimbat răspunsurile la examene. Parks a fost de acord să poarte un microfon și să-i înregistreze pe colegii săi.

„În cei 35 de ani de activitate ca investigator al statului Georgia, Richard Hyde a manipulat sute de infractori – judecători corupți, traficanți de droguri, evazioniști, șantajiști – care au devenit informatori, dar Jackie Perks a fost prima profesoară folosită în acest fel. A funcționat”, scriau jurnaliștii americani de la NYT.

Miercuri, procesul s-ar putea finaliza cu verdictele. „Ceea ce s-a întâmplat cu copiii noștri este trist”, a declarat procurorul Clint Rucker în fața juraților. „Au trișat și nu este corect. Tot ce vă cer este să faceți ceva în sensul acesta”. 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și