Procesul clanului Gaddafi ar putea fi un „Nürnberg al Libiei”
Administrarea de către Libia a unor dosare privind procesele unor membri ai clanului Gaddafi ar putea constitui un moment de reper în istoria justiției, a afirmat miercuri, la ONU, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Fatou Bensouda, relatează AFP.
Fatou Bensouda a afirmat în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite că biroul său va ancheta în continuare crimele împotriva umanității comise atât sub regimul fostului dictator Muammar Gaddafi, cât și în săptămânile ulterioare îndepărtării sale de la putere. Dar CPI și Libia își dispută dreptul de a judeca acuzații.
Administrarea de către Libia a unor dosare ale familiei dictatorului decedat și principalilor săi susținători ar putea deveni „un moment la fel de emblematic ca Nürnberg” în istoria justiției internaționale, a adăugat Bensouda.
Libia insistă să-l judece ea însăși pe fiul lui Gaddafi, Seif al-Islam, dar și pe fostul șef al spionajului libian, Abdullah Senussi. Ambii sunt deținuți în Libia, iar CPI i-a inculpat pentru crime împotriva umanității.
Biroul procurorului CPI nu este convins că Libia are capacitățile și voința de a-i judeca, potrivit unor diplomați, chiar dacă Fatou Bensouda nu a ridicat obiecții în fața Consiliului de Securitate.
„Ceea ce se va întâmpla cu acuzații libieni va fi o pagină în cărțile de istorie ale justiției internaționale; puțin contează unde se vor desfășura anchetele și procesele”, a declarat ea.
„Ei vor trebui să fie un exemplu strălucit pentru ceea ce poate fi realizat când oamenii fac efortul de a căuta dreptatea. Acest proces ar putea fi un «Nürnberg al Libiei»” și ar putea constitui un exemplu pentru generațiile următoare, a adăugat Bensouda.
CPI va trebui în curând să ia o hotărâre în privința acestui dosar, care ar putea fi apoi un precedent.
Această hotărâre „va fixa standardele pentru anii următori cu privire la modul în care Curtea și statele comunică între ele”, a precizat ea.
Pentru a obține dreptul de a-și judeca ea însăși acuzații, Libia va trebui să demonstreze judecătorilor CPI că anchetează în aceleași cazuri, pentru aceleași acuzații. Însă biroul condus de Bensouda a anunțat că Libia nu a îndeplinit în totalitate această obligație.
„Efectuând o procedură justă și transparentă împotriva tuturor acuzaților, continuând totodată să respecte procedura fixată de CPI, Libia poate deveni un exemplu pentru alte state”, a subliniat Bensouda.
Ea a precizat în fața Consiliului de Securitate că sunt în curs anchete privind crime comise de către susținătorii lui Kadhafi în săptămânile ulterioare evacuării sale. Un nou dosar ar putea fi deschis în curând.
Bensouda a subliniat, de asemenea, că va ancheta infracțiunile comise de către rebeli.
„Având în vedere numeroasele infracțiuni comise în Libia și provocările cărora trebuie să le facă față noul Guvern, mandatul CPI rămâne esențial pentru a pune capăt impunității în Libia”, a concluzionat ea.