Este posibil ca marți senatorii să decidă să discute unele dintre subiecte în spatele ușilor închise, în condițiile în care regulamentul privind demiterea președintelui nu le permite să facă publice informațiile din timpul procesului.
Procesul va începe în mod oficial la ora 13:00, ora Washingtonului (ora 20:00, ora României, n.red.) și se va desfășura câte șase zile pe săptămână, de luni până sâmbătă.
CNN notează că McConnel plănuiește să le ofere câte 24 de ore senatorilor care susțin demiterea președintelui și echipei de apărători a lui Trump pentru susținerea cauzei. În opinia specialiștilor, această decizie ar indica faptul că republicanii din Senat și-ar dori ca procesul să se încheie cât mai rapid, chiar înainte de discursul președintelui privind starea uniunii, programat pentru 4 februarie. Dacă Senatul nu va audia martori și nu va solicita documente suplimentare, Trump ar putea chiar să fie achitat până la jumătatea săptămânii viitoare, notează sursa citată.
Cu toate acestea, calendarul final după care se va desfășura acest proces va fi stabilit după ce senatorii se vor reuni, în cursul zilei de marți.
Donald Trump este al treilea președinte american vizat de această procedură, după Andrew Johnson în 1868 și Bill Clinton în 1999, care au fost achitați de Senat.
Andrew Johnson a fost acuzat că, printre altele, l-a demis secretarul de Război împotriva voinței Congresului. Johnson a scăpat la limită, lipsind doar un vot pentru a se întruni majoritatea necesară demiterii sale.
Bill Clinton a fost pus sub acuzare pentru sperjur și obstrucționarea justiției, după ce a mințit despre natura relației sale cu Monica Lewinsky, o fostă stagiară la Casa Albă. Însă, la finalul procesului, senatorii au votat împotriva demiterii.
Un caz aparte este cel al lui Richard Nixon, al 37-lea președinte al SUA, care și-a dat demisia în 1974, înainte de a fi inculpat în urma scandalului Watergate.
Camera Reprezentanților, aflată sub controlul opoziției democrate, a decis inculparea președintelui Donald Trump pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului. Donald Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreședinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcția de președinte al SUA, și a fiului acestuia, Hunter Biden. Cazul va ajunge în Senatul SUA care, după un proces, va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat. În cazul în care Donald Trump va fi găsit vinovat, va fi destituit. Demiterea președintelui Donald Trump este improbabilă în contextul în care Partidul Republican deține majoritatea în Senatul SUA.