Procurorul a cerut, de asemenea, ca societățile Bouygues să fie amendată cu 150.000 de euro, iar agenția de intermediere cipriotă Atlanco, care nu s-a prezentat la proces, să fie amendată cu amenda maximă de 225.000 de euro și să i se interzică să mai desfășoare vreo activitate pe teritoriul francez.
Procurorul Republicii Eric Bouillard a cerut aplicarea unei amenzi în valoare de 80.000 de euro firmelor românească Elco, unei filiale a Bouygues – Quille Construction – și firmei Welbond.
Cazul are în centru angajarea ilegală a 460 de muncitori polonezi și români la Flamanville, la Canalul Mânecii, în perioada iunie 2008-octombrie 2012, care ridică problema „muncitorilor detașați” în Uniunea Europeană (UE).
Bouygues, însărcinată cu partea de inginerie civilă a șantierului EPR, filiala sa Quille și Welbond Armatures au fost judecate pentru „recurgere la serviciile unor firme care practică munca la negru, împrumutul ilicit de mână de lucru și negociere prealabilă”.
Agenția Atlanco și firma românească Elco au fost judecate pentru „muncă clandestină, ascunderea angajaților, împrumutare ilicită de mână de muncă și negociere prealabilă” cu privire la 163 de muncitori polonezi în cazul Atlanco și 297 de muncitori români în cazul Elco.
Avocații Bouygues au contestat faptele reproșate, în timp ce avocații Confederației Generale a Muncii (CGT, una dintre cele mai mari confederații sindicale franceze), care este parte civilă în proces, au apreciat că faptele sunt „prezentate perfect”.
Pe de altă parte, statul francez ar putea solicita câteva milioane de euro, reprezentând cotizații sociale neplătite.
Judecătorii deliberează până la 9 iunie.