UPDATE | Igor Dodon, fostul președinte moldovean pro-rus, a fost reținut după ce procurorii anticorupție și ofițerii SIS au descins la el acasă. El este bănuit inclusiv de trădare de Patrie

UPDATE | Igor Dodon, fostul președinte moldovean pro-rus, a fost reținut după ce procurorii anticorupție și ofițerii SIS au descins la el acasă. El este bănuit inclusiv de trădare de Patrie
Igor Dodon / Președinția Republicii Moldova
Publicat: 24/05/2022, 09:08
Actualizat: 24/05/2022, 11:52

Fostul președinte a fost reținut, fiind bănuit, printre altele, de luare de mită și trădare de Patrie, relatează presa de peste Prut.

Update 11:14: Igor Dodon a fost reţinut pentru 72 de ore, au anunțat oficialii moldoveni.

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Repuublicii Moldova și procurorii anticorupție au descins, marți, la domiciliul fostului președinte al R.Moldova și președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, relatează presa moldoveană.

Care sunt „bănuielile rezonabile”

Potrivit surselor Deschide.md, perchezițiile au loc în cadrul dosarului „kuliok” (săcoșă – n.r.), care vizează imaginile video din anul 2019 de la sediul PDM în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi bani, președintelui Igor Dodon. Coform sursei citate, în filmare Igor Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM). Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.

Procuratura Generală a confirmat ulterior efectuarea de către procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii SIS și CNA, a perchezițiilor la domiciliului fostului președinte al R.Moldova, Igor Dodon. Potrivit procurorului responsabil de comunicare cu mass-media din cadrul PG, Mariana Cherpec, perchezitiile se efectuează inclusiv la alte locații, imobile deținute prin persoane interpuse, în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasivă) art.1812 ( acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală), art.337( trădare de Patrie) și art.3302 (îmbogățire ilicită).

Potrivit Deschide.md, au loc percheziții și la sediul asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, al cărei președinte este Igor Dodon. De precizat că, co-fondatorul asociației respective este organizația „Delovaia Rossia”, unul din liderii căreia este Igor Ceaika, fiul fostului procuror general din Rusia, Iuri Ceaika.

Patru ani de mandat

Igor Dodon a fost preşedinte al Republicii Moldova în anii 2016-2020, când a fost aleasă în această funcție Maia Sandu. S-a născut la 18 februarie 1975 în satul Sadova, Călărași. Absolvește Universitatea Agrară de Stat din Moldova, își continuă studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, apoi la Institutul Naţional de Management, în urma cărora obține titlul de doctor în ştiinţe economice, comfor biografiei oficiale de pe site-ul Președinției Republicii Moldova.

El și-a început activitatea de muncă în 2001 în calitate de preşedinte al Societății pe Acțiuni „Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare al Moldovei”, membru al Consiliului de directori.  Până în 2005 deține funcțiile de președinte al Societății cu Răspundere Limitată „Bursa Universală de Mărfuri a Moldovei”, membru al Comitetului de bursă, precum și de membru al Consiliului de experţi de pe lângă Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Are apoi evoluție ascendentă a carieriei, întrucât devine în 2005 viceministru al economiei și comerțului, iar, ulterior, până în 2008, preia funcția de ministru. În acest timp, este numit Guvernator al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din partea Republicii Moldova, funcție pe care o deține până în 2009.

Din 2006 până în 2009 deține calitatea de membru în diverse organizații internaționale, precum vicepreşedinte al Consiliului de coordonare a activităţii delegaţiilor Republicii Moldova în cadrul Consiliului Economic şi Social al ONU şi structurilor sale subsidiare, copreședinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse, moldo-ucrainene, moldo-române, moldo-chineze, moldo-americane, membru al Consiliului Economic al Comunităţii Statelor Independente.

La 5 aprilie 2009 este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Până în 2011 activează în calitate de membru al Biroului Permanent al Parlamentului, membru al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe din partea Partidului Comuniștilor.

În noiembrie 2011, în Parlament este creat grupul socialiștilor al cărui președinte a fost ales Igor Dodon, iar după alegerile din 30 noiembrie 2014, el își continuă activitatea politică în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor.

În același timp, Igor Dodon desfășoară în această perioadă și „o activitate obștească intensă”, fiind fondator al mai multor asociații și fundații de binefacere, precum „Soluția” și „Din suflet”.

Pe 13 noiembrie 2016 este ales, prin vot direct, în funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Cunoaște limbile rusă, engleză, franceză, este căsătorit și are trei copii.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Trucul ieftin necunoscut de șoferi prin care poți evita aburirea parbrizului în anotimpul rece
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Anunțul MAE de ultim moment despre românii dispăruți în Spania, în urma inundațiilor catastrofale
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Lege pentru românii de la bloc. Se montează neapărat la ușă. Asociația de proprietari te...
Scrisoarea secretă trimisă de Băsescu lui Adrian Năstase. Am aflat ce i-a scris
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete