Procurorul Curții Penale Internaționale cere un mandat de arestare pe numele lui Netanyahu. Premierul Israelului este acuzat pentru CRIME DE RĂZBOI
Procurorul Curții Penale Internaționale a cerut Camerei Preliminare a curții să emită mandate de arestare „de mare urgență” pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul apărării Yoav Gallant, pentru „crimele de război” efectuate în mod repetat prin bombardarea zonelor civile din Fâșia Gaza.
Procurorul Karim Khan mai cere mandate de arestare și pentru liderii mișcării teroriste pro-palestiniene, Hamas Yahya Sinwar și Mohammed Deif, pentru luare de ostatici și contribuția lor la masacrul de pe 7 octombrie 2023.
Solicitare pentru arestarea lui Netanyahu, făcută încă din luna mai
Mandatele de arestare sunt „necesare pentru a se asigura că aceștia nu obstrucționează sau nu pun în pericol investigația sau procedurile curții, pentru a preveni continuarea comiterii infracțiunilor reclamate și/sau comiterea altor crime prevăzute de Statutul de la Roma”, a scris Karim Khan luni.
Și în mai 2024, Khan a solicitat mandate de arestare pentru Netanyahu și Gallant pentru crime de război. De asemenea, el mai solicitase mandate de arestare pentru liderii Hamas de atunci: Sinwar, Deif și Ismail Haniyeh, care a fost asasinat în iulie în timpul unei vizite în Iran.
În noua sa cerere, Khan a retras solicitarea pentru un mandat de arestare împotriva defunctului Haniyeh. Cu toate acestea, el nu a retras cererea de mandat de arestare pentru Deif, un lider Hamas despre care Israel a susținut că a fost ucis în iulie.
Procuratura continuă să colecteze informații despre „moartea raportată” a lui Deif și va retrage cererea „dacă informații suficiente și fiabile confirmă decesul acestuia”.
Israel acuză Curtea Penală Internațională de „antisemitism pur”
Biroul prim-ministrului israelian, într-un comunicat, a catalogat comparația dintre Hamas și liderii israelieni drept un act de „antisemitism pur” și „o rușine morală de la cel mai înalt nivel”.
„Din păcate, am văzut încă de la început că procedurile de la Haga sunt părtinitoare politic și nu au nicio bază juridică profesională”, se mai arată în comunicat. Hamas nu a răspuns încă cererii lui Khan de a accelera emiterea mandatelor de arestare pentru Sinwar și Deif.
Israelul nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale, care a fost înființată în 2002. În 2015, Palestina a fost acceptată ca membru al curții. Guvernul condus de Netanyahu se confruntă, de asemenea, cu acuzații de genocid.
Sursa Foto: Profimedia