Producția de petrol a Rusiei a atins în decembrie un nivel record post-sovietic. Reacția analiștilor financiari americani
Rusia a produs luna trecută 10,667 milioane de barili de petrol pe zi, în creștere cu 0,3%, potrivit datelor preliminare publicate vineri de Ministerul Energiei. Datele se referă la țiței și condensat, un petrol ultra ușor din care se produc carburanții de calitate ridicată.
În 2014, producția medie de petrol a urcat cu 0,7%, la 10,58 milioane de barili pe zi, de asemenea un record post-sovietic.
Creșterea a fost susținută de activitatea unor producători privați.
Statele Unite și Uniunea Europeană au impus Rusiei sancțiuni, anul trecut, ca reacție la anexarea Crimeei și susținerea de către autoritățile ruse a separatiștilor din estul Ucrainei.
Măsurile includ și interzicerea exporturilor în Rusia a unor echipamente și tehnologii destinate sectorului energiei.
Rusia obține circa jumătate din venituri din industria petrolului și gazelor.
Recordul anterior al producției de petrol, de 10,64 milioane de barili pe zi, a fost înregistrat în octombrie. Producția Rusiei a atins un record al erei sovietice de 11,4 milioane de barili de petrol pe zi în 1087, potrivit datelor grupului BP.
Cotația petrolului Brent, folosită la stabilirea prețurilor pentru circa jumătate din petrolul mondial, inclusiv al principalului tip de petrol rusesc, Urals, a scăzut vineri, la Londra, cu 0,2%, la 57,19 dolari pe baril. Prețul maxim al petrolului Brent în 2014 a fost de 115,71 dolari pe baril.
Economia Rusiei se îndreaptă spre recesiune, pe fondul scăderii prețurilor petrolului, iar pentru 2015 este anticipat un declin de 0,5% al producției de țiței a țării, la 525 milioane de tone, potrivit estimărilor Ministerului Energiei.
Agenția Internațională pentru Energie se așteaptă ca producția de petrol a Rusiei să scadă cu 1% în acest an.
Producția de gaze naturale a Rusiei a scăzut în 2014 cu 4%, la 640,237 miliarde de metri cubi. Producția Gazprom a coborât cu 9%, la un minim istoric de 432 de miliarde de metri cubi, din cauza disputei referitoare la prețuri cu Ucraina, al doilea mare client al grupului după Germania.
Prețurile petrolului au scăzut cu până la 49% în 2014, cel mai amplu declin anual după criza financiară din 2008, pe fondul cererii scăzute la nivel mondial și al concurenței dintre producătorii americani și cei din OPEC pentru cotă de piață.