Prima pagină » Știri externe » Producția fabricilor din Marea Britanie a scăzut în cel mai alert ritm din 2012

Producția fabricilor din Marea Britanie a scăzut în cel mai alert ritm din 2012

Producția fabricilor din Marea Britanie a scăzut în cel mai alert ritm din 2012
Producția fabricilor din Marea Britanie a scăzut în decembrie în cel mai alert ritm din 2012, iar comenzile noi de la clienții domestici și străini s-au apropiat de asemenea de un minim atins anterior în urmă cu șapte ani, potrivit unor sondaje în rândul managerilor citate joi de Reuters.

Indicele producției din sondajul Purchasing Manager’s Index (PMI) realizat de IHS Markit/CIPS UK a scăzut în luna decembrie la o valoare de 45.6 puncte de la 49.1 în noiembrie, cel mai scăzut nivel din luna iulie 2012. O valoare sub 50 de puncte reprezintă o contracție a activității.

Economia britanică a fost puternic afectată de încetinirea economiei globale în contextul scăderii cererii externe și a incertitudinilor comerciale create de indecizia politicienilor de la Londra cu privire la Brexit, în contextul în care Uniunea Europeană reprezintă principala piață pentru industria britanică.

Indicele care include și noile angajări și comenzile noi a consemnat o valoare de 47.5 puncte în decembrie față de 48.9 puncte în noiembrie.

„Cu o cerere slabă și o încredere în afaceri ce rămâne sub presiune, achizițiile pentru producție au fost reduse iar companiile au tăiat locurile de muncă pentru a nouă lună consecutiv”, precizează Rob Dobson, economist la IHS Markit. Piața forței de muncă din Marea Britanie rămâne totuși solidă, cu șomajul la un minimum al ultimilor 44 de ani.

Datele oficiale publicate în decembrie 2019 au arătat că economia britanică a încetinit la un ritm anual de creștere de doar 1,1% în cel de-al treilea trimestru din 2019 și că producția industrială a scăzut cu 1,3% în ritm anual.

Indicele PMI pentru noile comenzi a fost de asemenea sub pragul de 50 de puncte ce separă creșterea de contracție în luna decembrie, pentru a opta lună consecutiv.

Marea Britanie este așteptată să părăsească Uniunea Europeană la 31 ianuarie cu un acord care nu prevede majorări de tarife vamale până la finalul lui 2020, interval în care cabinetul premierului Boris Johnson trebuie să negocieze un acord comercial mai cuprinzător cu blocul comunitar.