PROFIT DE 870 DE MILIARDE DE DOLARI pentru lumea crimei organizate. „Nu putem evalua, însă, suferințele și nefericirea a milioane de persoane”
Crima organizată la nivel internațional a obținut profituri în valoare de 870 de miliarde de dolari (aproximativ 695 de miliarde de eruo), a anunțat luni la Viena Iuri Fedotov, șeful Biroului ONU pentru lupta împotriva drogurilor și crimei organizate (UNODC), relatează AFP.
Oficialul a îndemnat totodată la o mai bună cordonare între state în vederea combaterii acestui flagel.
„Putem evalua valoarea crimei organizate la nivel transnațional la suma de 870 de miliarde de dolari”, a declarat Fedotov într-o conferință de presă pe această temă la Viena.
„Nu putem evalua, însă, suferințele și nefericirea pe care aceste activități ilegale le produc unor milioane de persoane”, a continuat el.
Liderii din lumea crimei organizate sunt „inteligenți, bine informați și oportuniști”, a subliniat șeful UNODC, lansând un apel în vederea unei mai bune cooperări între state cu scopul combaterii acestor organizații criminale, extrem de mobile.
Aproximativ 800 de miniștri și reprezentanți ai societății civile paricipă timp de o săptămână, în capitala austriacă, la o Conferință privind lupta împotriva crimei organizate la nivel transnațional.
Pe de altă parte, UNODC a prezentat marți un nou instrument care să ajute țările în lupta împotriva crimei organizate, a anunțat Fedotov, alături de ministrul italian de Interne Annamaria Cancelleri.
Acest registru al crimei organizate are la bază analiza a peste 200 de cazuri și cunoștințele a peste 50 de experți. El a fost elaborat în cadrul unei cooperări între Biroul ONU, guvernele Italiei și Columbiei și Interpol.
Acest instrument le va permite țărilor să înțeleagă diferitele experiențe în lupta împotriva crimei organizate și să le integreze în strategiile lor împotriva criminalilor și rețelelor acestora.
„Grupări din lumea crimei organizate sunt angajate în diverse activități criminale pe o serie de piețe. Traficul de droguri este un exemplu important, dar este vorba totodată despre traficul de persoane și de bunuri culturale, crima în domeniul informatic și pirateria”, a subliniat Fedotov la prezentarea acestui instrument la Viena, la sediul UNODC.
„În vederea unei combateri eficiente a crimei organizate, țările trebuie să destructureze organizația criminală în totalitate, să îi judece pe liderii acesteia, să îi priveze de profiturile ilegale și să îi împiedice să procedeze la spălarea de bani”, a adăugat șeful Biroului ONU.
Prezentarea registrului a avut loc în cadrul unei Conferințe ONU privind lupta împotriva crimei organizate care reunește, la Viena, peste 800 de oficiali și experți.