Îmbogățirea uraniului în cantități mari de către Iran îngrijorează marile puteri cu privire la finalitatea programului său nuclear, care se află în centrul noilor negocieri care au avut loc marți la Almati (Kazakhstan), relatează AFP.
Uraniul îmbogățit până la 5 la sută poate alimenta centralele nucleare, anumite reactoare de cercetare utilizând combustibil îmbogățit la 20 la sută. Însă îmbogățirea la peste 90 la sută a uraniului poate fi folosită pentru construirea unei arme atomice.
Conform celui mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) publicat joi, Iranul produce în prezent uraniu îmbogățit la 3,5 la sută sau la 20 la sută în cadrul a două complexe:
– NATANZ (centru): Iranul îmbogățeste aici uraniu la 3,5 la sută și 20 la sută cu peste 12.000 de centrifuge IR-1 de primă generație instalate.
Un număr de 8.892 de centrifuge au îmbogățit uraniu la 3,5 la sută în februarie, cu un ritm lunar de aproximativ 230 de kilograme. Iranul a produs la Natanz 8.271 de kilograme de uraniu la 3,5 la sută de la începutul activităților sale de îmbogățire în februarie 2007.
În paralel, 348 de centrifuge sunt dedicate producției de uraniu îmbogățit la 20 la sută pornind de la uraniu îmbogățit la 3,5 la sută.
Iranul a început în februarie să instaleze la Natanz centrifuge IR-2m de nouă generație, mai perfomante, ceea ce a fost calificat ca o „provocare” de către Occident.
– FORDO (centru): Iranul are în funcțiune 696 de centrifuge IR-1 la această instalație, a cărei descoperire în 2009 a declanșat o criză cu marile puteri. Această uzină îngropată într-un munte, la adăpost de eventuale bombardamente, este dedicată producției de uraniu îmbogățit la 20 la sută. Aceasta ar putea conține 3.000 de centrifuge.
Iranul a produs în total 280 de kilograme de uraniu îmbogățit la 20 la sută la cele două complexe, Natanz și Fordo, din februarie 2011. Ritmul actual de producție este de aproximativ 15 kilograme pe lună.
– STOCURILE: conform AIEA, Iranul dispunea în februarie de un stoc de 5.974 de kilograme de uraniu la 3,5 la sută, restul producției fiind utilizată pentru a fi îmbogățită la 20 la sută.
Stocul de uraniu la 20 la sută era de 167 de kilograme la aceeași dată, restul fiind utilizat pentru fabricarea a aproximativ 50 de kilograme de combustibil destinat unui reactor de cercetare nucleară de la Teheran.