PROIECT-PILOT de integrare a romilor într-un sat din Franța. „Lucrurile nu merg foarte bine”, spune o femeie din România
Senatorul Jean-Yves Leconte, reprezentându-i pe francezii din străinătate, tocmai a vizitat acest loc unic în Franța, un sat de inserție, unde au fost primiți 74 de romi originari din România.
Programul de inserție, finanțat de Uniunea Europeană cu 250.000 de euro și de consiliul general din Val-de-Marne, întâmpină în continuare numeroase obstacole în pofida eforturilor organizației Habitat și Sănătate, care gestionează acest proiect în teritoriu.
„Lucrurile nu merg foarte bine”, a declarat Maria, care a ajuns aici, după ce a făcut chirpici în România, a prestat diferite servicii la negru în Italia, a cerșit la Paris și și-a pierdut doi copii după ce tabăra de la Orly, în care se stabilise, a luat foc în februarie 2010.
Cei 74 locuitori trăiesc din vânzarea fierului vechi și cerșit. Obiectivul privind locuințele este cu siguranță atins, dar romii supraviețuiesc în continuare din vânzările de fier și cerșit, adulții fiind în continuare vizați de restricțiile pe piața muncii pentru români, iar demersurile administarative se desfășoară extrem de lent. „În toamnă vom depune la prefectură șapte dosare complete în vederea obținerii permiselor de muncă”, explică Laurence Potte-Bonneville, directoarea regională a asociației.
Educarea adolescenților se face cu dificultate. Dacă la școala primară Marcel-Cachin nu e nimic neobișnuit, la gimnaziu și la licee, tinerii care au călcat arareori sau niciodată într-o școală, adolescenții au probleme în a se conforma constrângerilor. „Pentru unii, a se trezi în fiecare zi pentru a veni să asculte un profesor nu este un gest automat. Nu au făcut-o niciodată”, explică una dintre profesoare.
La opt luni de la instalarea acestora în satul de insterție, adulții pot în sfârșit urma cursuri socio-lingvistive în vederea căutării unui loc de muncă, asociația Habitat și Sănătate având dificultăți în recrutarea unui profesor, după ce trei au refuzat în ultimul moment, iar al patrulea s-a întâlnit cu romii la începutul lui iulie. Astfel, în timp ce autoritățile au acordat un răgaz de trei luni pentru evaluarea acetui proiect, în acest moment satul de inserție nu poate fi considerat o reușită.