Proiectul de rezoluție pe tema Siriei nu va include o clauză privind recurgerea la forță
Proiectul de rezoluție propus Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pe tema Siriei nu va include clauze privind eventualitatea unei intervenții militare, din cauza opoziției Rusiei, care are drept de veto, afirmă oficiali din cadrul Administrației Statelor Unite.
Potrivit agenției Reuters, comentariile oficialilor americani sugerează că Washingtonul nu va insista pentru includerea în proiectul de rezoluție a unei clauze privind eventualitatea unei intervenții militare dacă Siria nu se conformează solicitărilor privind arsenalul chimic.
În schimb, proiectul de rezoluție ar putea prevedea impunerea de sancțiuni dacă Siria nu respectă angajamentul de plasare sub control internațional a arsenalului chimic.
Însă oficialii americani avertizează că Statele Unite mențin amenințarea unei intervenții militare unilaterale și în afara cadrului ONU dacă regimul Bashar al-Assad nu se va conforma.
Statele Unite și alte țări occidentale atribuie regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august la periferia Damascului, Washingtonul susținând că incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morți.
Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat că intenționează să plaseze sub control internațional arsenalul chimic sirian. Siria a anunțat intenția de a semna Convenția pentru Interzicerea Armelor Chimice. Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internațională, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control internațional și distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuală intervenție militară occidentală.
Marea Britanie, Franța și Statele Unite intenționează să prezinte în Consiliul de Securitate al ONU o rezoluție pe tema situației din Siria, în contextul planului rus privind arsenalul chimic sirian. Premierul britanic, David Cameron, a insistat pentru fixarea unui calendar pentru distrugerea armelor chimice din Siria.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și un conflict militar între forțele opoziției și serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanțul violențelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morți.