Prima pagină » Știri externe » Proiectul declarației summitului climatic COP28 exclude referirile la eliminarea combustibililor fosili

Proiectul declarației summitului climatic COP28 exclude referirile la eliminarea combustibililor fosili

Proiectul declarației summitului climatic COP28 exclude referirile la eliminarea combustibililor fosili

Proiectul declarației comune a Conferinței ONU pe tema schimbărilor climatice (COP28) a exclus referirile la eliminarea combustibililor fosili, pe fondul opoziției statelor producătoare de petrol și gaze, un grup coordonat de Arabia Saudită.

Documentul, care va trebui aprobat de reprezentanții celor aproape 200 de țări, reuniți la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, stabilește o serie de acțiuni pe care națiunile ”ar putea” să le aplice pentru a ajunge la obiectivul emisiilor poluante zero până în anul 2050.

Printre acțiuni se numără diminuarea ”consumului și producției de combustibili fosili, în mod corect, ordonat și echitabil, astfel încât să fie atins obiectivul emisiilor zero de dioxid de carbon înainte de anul 2050 sau în jurul acestui an, ținând cont de știință”, arată proiectul declarației comune a summitului COP28, vizualizat de cotidianul Financial Times.

Mai multe state sperau ca declarația să meargă mai departe, printr-un acord de eliminare etapizată a combustibililor fosili, mai degrabă decât printr-o formulare referitoare la posibilitatea reducerii consumului și a producției. În acest context, actualul proiect al declarației comune probabil va fi contestat de națiunile care vor acțiuni mai intense de atenuare a efectelor modificărilor climatice.

Oricum, dacă declarația va fi adoptată în forma propusă, va reprezenta primul plan agreat la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP 28) în sensul eliminării treptate a combustibililor fosili.

Proiectul prevede și angajamente în sensul ”accelerării eforturilor spre sisteme energetice cu zero emisii poluante, în sensul folosirii combustibililor cu emisii reduse de dioxid de carbon sau fără emisii înainte sau la jumătatea secolului”.

În ultimele 24 de ore, discuțiile au fost afectate de divergențe privind finanțarea tranziției spre economii ecologice, precum și de controversele referitoare la viitorul combustibililor fosili.

Alianța Statelor Insulare Mici, un grup al națiunilor vulnerabile la modificări climatice, a transmis că ”angajamentele slabe privind combustibilii fosili sunt complet insuficiente”.

Foto: Profimedia

Citește și:

Bloomberg: Zona euro s-ar putea confrunta cu prima recesiune post-pandemie, pe fondul încetinirii activităților economice

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și