Suveranul Pontif a dezvăluit acest gest de reconciliere la începutul unei întâlniri cu episcopi americani, reuniți la Philadelphia în vederea unui miting uriaș al familiilor catolice.
Însă, într-un gest care semnalează un nou efort al Bisericii de a reorienta dezbaterea, Vaticanul a anunțat că nu toate cele cinci persoane cu care s-a întâlnit Papa au fost victime ale unor abuzuri comise de către membri ai clerului. Unele dintre cele trei femei și cei doi bărbați au fost victime ale unor abuzuri comise de membri ai familiilor lor sau ale unor educatori.
Francisc i-a salutat ca pe niște „adevărați heralzi ai milei”, care merită recunoștința Bisericii pentru că au ajutat la scoaterea adevărului la lumină.
„Dumnezeu plânge, pentru că abuzarea unor copii nu poate fi ținută secretă, iar eu mă angajez la o verificare atentă ca tinerii să fie protejați, și ca toți cei vinovați să dea socoteală”, a declarat Francisc în spaniolă.
Papa a fost de acord cu crearea unui tribunal, la Vatican, care să judece episcopii care nu și-au protejat enoriașii, și a acceptat demisiile a trei episcopi americani acuzați de mușamalizarea unor cazuri.
El a promis, anterior, să-i tragă pe episcopi la răspundere, în prima sa întâlnire cu victime, în vară, la Vatican.
Însă Francisc și episcopii americani au subliniat că molestarea copiilor este o problemă gravă și în afara Bisericii, în special în familii și școli. Întâlnirea sa cu victime abuzate de alte persoane decât preoți a subliniat tocmai acest lucru.
Suveranul Pontif a vizitat duminică după-amiaza închisoare din Philadelphia, pentru a le oferi speranță și a-i încuraja pe aproximativ 100 de deținuți, inclusiv presupuși criminali, violatori și mafioți. Ulterior el urma să oficieze ultima sa mesă pe teritoriul american din cadrul acestei vizite, și anume pe cel mai mare bulevard din Philadelphia – Benjamin Franklin Parkway -, la care organizatorii au estimat că așteaptă aproximativ un milion de persoane.
Arhidioceza Philadelphia a fost grav afectată de scandalul abuzurilor sexuale și a ajuns în mai multe rânduri în fața unor mari jurii, inclusiv a unuia care a acuzat-o că a păstrat în rândul ei peste 36 de preoți vizați de acuzații grave. Un monsenior a fost găsit vinovat de punerea în pericol a copiilor pentru faptul că nu i-a ferit de preoți pedofili, devenind primul oficial din cadrul Bisericii americane condamnat pentru această infracțiune.
Asociații ale victimelor s-au plâns anterior, în cursul acestei săptămâni, de faptul că Francisc a neglijat să se adreseze situației lor, atunci când i-a felicitat pe episcopi pentru „curajosul” și generosul lor răspuns față de scandal. Întâlnirea de duminică a avut loc la o zi după ce Papa a oficiat mesa împreună cu Justin Rigali, cardinalul care era arhiepiscopul Philadelphiei în perioada în care arhidioceza era acuzată de adăpostirea pedofililor.
Asociații de susținere a victimelor s-au declarat neimpresionate de întâlnire.
Preotul Tom Doyle, un avocat canonic care a lucrat la Ambasada Vaticanului de la Washington și care în prezent este un avocat al victimelor, a declarat că participarea la întâlnire a altor victime decât ale clerului „minimalizează semnificativ” această problemă în cadrul Bisericii.
Principala asociație pentru susținerea victimelor, SNAP, a apreciat că întâlnirea a fost un simplu exercițiu de relații publice.
Un purtător de cuvânt al Vaticanului, preotul Federico Lombardi, a declarat că Papa s-a întâlnit cu victimele timp de o jumătate de oră, la Seminarul San Carlo Borromeo. El a precizat că Francisc s-a rugat împreună cu ele, le-a ascultat poveștile, a spus că le este aproape în suferința lor și și-a exprimat „durerea și rușinea” în cazul celor abuzați de preoți.
În cadrul întâlnirii cu episcopii, Papa Francisc a vorbit și despre căsătoria între persoane de același sex, pentru prima dată în timpul vizitei în Statele Unite, plângându-se de noua realitate în care Biserica este nevoită să trăiască. Însă el i-a îndemnat pe episcopii americani să-și reorienteze energia de la a se plânge despre ea, afirmând că o biserică ce doar își explică doctina este „periculos dezechilibrată”.
„Aș spune chiar că este blocată într-un cerc vicios”, a declarat Papa.
Episcopii americani au catalogat legalizarea căsătoriei între persoane de același sex de către Curtea Supremă a Statelor Unite, în urmă cu trei luni, drept o „eroare tragică” și „profund imorală și nedreaptă”.